V Kremse sa začal proces s čečenským džihádistom

NETKY.SK • 22 Január 2015, 18:45 • 2 min
V Kremse sa začal proces s čečenským džihádistom

KREMS - Za mimoriadnych bezpečnostných opatrení sa v dnes v dolnorakúskom Kremse začal proces s 30-ročným Čečencom, ktorý v júli 2013 odišiel z Rakúska do Sýrie, kde sa pripojil k islamským radikálom a po návrate v decembri požiadal o azyl. Informovala o tom dnes agentúra APA.

slovakia

left justify in out

 Ide o prvý proces svojho druhu v Rakúsku. Podľa prokuratúry obvinený využil pobyt v Rakúsku výlučne na liečenie zdravotných problémov, konkrétne so zrakom. Obhajoba tvrdí, že bez okuliarov prakticky nevidí, podobný názor prezentoval aj súdny znalec.
     

Samotný obžalovaný tvrdí, že z Čečenska pozná útrapy a biedu, ktoré zanecháva vojna, a do Sýrie tak išiel s jediným cieľom - pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Jeho obhajca navyše pripomenul, že v čase, keď cestoval do Sýrie, ešte tzv. Islamský štát nejestvoval, čo však platí iba čisto formálne, pretože organizácia, z ktorej vzišiel, už v regióne pôsobila.
     

Nič to však nemení na fakte, že ruský občan sa v Rakúsku zodpovedá v súdnej sieni z členstva v teroristickom zoskupení, ktorého výcvik podľa žaloby absolvoval.
     

Muža zadržali v auguste v Heidenreichsteine v okrese Gmünd.
     

Svedok žaloby, ktorého mali vypočuť dnes prostredníctvom videomosta, však na miesto neprišiel, takže v súdnej sieni odznel iba preklad dialógov oboch mužov, proti čomu obhajoba namietala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies