V Kremnickom múzeu medailí sa na výstave Súbehy predstavia traja autori

NETKY.SK • 4 Júl 2011, 09:48 • 2 min
V Kremnickom múzeu medailí sa na výstave Súbehy predstavia traja autori

V Kremnickom múzeu medailí sa na výstave Súbehy predstavia traja autori - Kultúra Trojica autorov Ondrej Ďurian, Pavel Károly a Mária Poldaufová predstaví výber svojej tvorby na výstave s názvom Súbehy, ktorú si v NBS - Múzeu mincí a medailí Kremnica môže

slovakia

left justify in out

img

Trojica autorov Ondrej Ďurian, Pavel Károly a Mária Poldaufová predstaví výber svojej tvorby na výstave s názvom Súbehy, ktorú si v NBS - Múzeu mincí a medailí Kremnica môže verejnosť pozrieť od 7. júla tohto roka.
      "Vystavujúcich autorov spája okrem roku narodenia predovšetkým Kremnica ako miesto, ktoré si vybrali pre svoj život, miesto, ktoré im ponúka dostatok podnetov a inšpirácií pre ich tvorbu, či už priamo alebo nepriamo," informovala Erika Grniaková z NBS - Múzeum mincí a medailí Kremnica.
      Všetci traja sa stretli už počas štúdia na Strednej umelecko-priemyselnej škole, dnes Škole úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Dvaja z nich – Pavel Károly a Ondrej Ďurian – práve tejto škole zasvätili podstatnú časť svojho života, keďže na nej pôsobia ako pedagógovia už takmer 40 rokov. Mária Poldaufová po absolvovaní školy nastúpila do výtvarného ateliéru Mincovne Kremnica, kde pracuje dodnes.
      Ďalším spojivom medzi autormi je medaila, ktorej venujú viac či menej zásadnú časť svojej tvorby, všetci traja autori sú členmi Združenia medailérov Slovenska. Výstava však predstavuje širší výber z ich diela – okrem medailí sa predstavia aj tvorbou mincí, šperkov či drobnej plastiky.
      Všetci traja autori svoju tvorbu prezentujú na výstavách doma aj v zahraničí. Zúčastňujú sa prehliadok slovenského medailérskeho umenia, medzinárodných medailérskych výstav, ako aj svetových medailérskych výstav FIDEM. Ani v Múzeu mincí a medailí Kremnica sa nepredstavujú po prvý raz. Okrem kolektívnych a samostatných výstav sa spoločnou autorskou výstavou prezentovali už v roku 2001.
      Teraz prinášajú ďalší výber zo svojej rôznorodej tvorby, predovšetkým z ostatných 10 rokov. Výstava, ktorá vznikla pri príležitosti životného jubilea trojice autorov, potrvá do 28. augusta 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies