V krakovskej štvrti stojí socha močiaceho Lenina

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 16:22 • 2 min
V krakovskej štvrti stojí socha močiaceho Lenina

NOWA HUTA - V mestskej štvrti poľskej metropoly Krakov odhalili sochu jedného zo zakladateľov Sovietskeho zväzu Vladimíra Iľjiča Lenina s názvom Fontána budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Sporný monument výrazne zelenej farby v Nowej Hute zachytáva lídra boľševickej revolúcie, ako v pohybe močí. Socha je súčasťou umeleckého festivalu a stojí na mieste, ktoré do pádu komunistického režimu v roku 1989 patrilo obrovskej Leninovej soche z bronzu. Tú podľa v piatok zverejnených informácií britského denníka Independent v roku 1992 odkúpil švédsky milionár. Cieľom sochy močiaceho Lenina je podľa autorov vyvolať debatu o ďalšom využití priestoru na hlavnom námestí v krakovskej mestskej časti, ktorá bola v 50. rokoch vybudovaná ako robotnícke miesto. Hlavné námestie v dnes 220-tisícovej štvrti po páde komunizmu pomenovali po americkom prezidentovi Ronaldovi Reaganovi.

 

Lenin sa považuje za zakladateľa Sovietskeho zväzu. Stál na čele boľševickej revolúcie z roku 1917 v cárskom Rusku, ktoré o rok neskôr podpísalo mier s Nemeckým cisárstvom a vystúpilo z prebiehajúcej prvej svetovej vojny. Lenin má na svedomí aj masové vyvražďovanie obyvateľstva, násilnú kolektivizáciu či prenasledovanie duchovných. Na čele ZSSR pôsobil do svojej smrti v roku 1924. Lenin je zabalzamovaný a dodnes jeho telo vystavujú v mauzóleu na moskovskom Červenom námestí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona