V krajinských voľbách vo Viedni zvíťazili vládnuci sociálni demokrati

NETKY.SK • 12 Október 2015, 07:06 • 2 min
V krajinských voľbách vo Viedni zvíťazili vládnuci sociálni demokrati

VIEDEŇ - Napriek výrazným ziskom pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) si v dnešných krajinských voľbách vo Viedni udržala väčšinu červeno-zelená koaličná krajinská vláda. Vyplýva to z odhadov založených na sčítaní hlasov.

slovakia

left justify in out

Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) získala podľa prognózy inštitútu SORA pre verejnoprávnu televíziu ORF 39,5 percenta hlasov, čo je o necelé štyri percentá menej než pri predošlých voľbách v roku 2010. FPÖ si naopak polepšila o 5,1 percenta a získala 30,9 percenta hlasov.

 

Slobodným z FPÖ a ich šéfovi Heinzovi-Christianovi Strachemu tak chýba prekvapivo veľa hlasov k tomu, aby dosiahli svoj volebný cieľ, ktorým bolo stať sa najsilnejším politickým subjektom v rakúskej metropole, píše agentúra DPA. Strache sa v predvolebnej kampani snažil využiť obavy súvisiace s prílevom migrantov a práve spory okolo utečeneckej krízy boli hlavnou témou volieb. Prieskumy pritom naznačovali veľmi tesný súboj SPÖ a FPÖ.

 

Zelení si v dnešných voľbách vo Viedni mierne pohoršili na 11,6 percenta hlasov. Konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) dostala 9,4 percenta hlasov (mínus 4,6 percenta). Vo viedenskom krajinskom sneme sa podľa odhadov po prvý raz ocitnú liberáli zo strany NEOS so ziskom 6,2 percenta.

 

Doterajšia koalícia SPÖ so Zelenými, vládnuca od roku 2010, by v prípade potvrdenia uvedených výsledkov mala v krajinskom sneme väčšinu 54 zo 100 poslancov.

 

Voľby vo Viedni, v ktorých mohlo 1,3 milióna voličov rozhodovať o novom krajinskom sneme i 23 obvodných zastupiteľstvách, boli v Rakúsku považované za skúšku nálad v otázke utečeneckej krízy. Pri troch doterajších krajinských voľbách v Štajersku, Burgenlande a Hornom Rakúsku dosiahla FPÖ veľké zisky.

 

Červeno-zelená krajinská vláda vo Viedni zastáva v otázke utečencov tolerantný kurz. Sociálnodemokratický primátor a krajinský hajtman Michael Häupl zaujal jasnú opačnú pozíciu voči Strachemu. Voľby vnímané ako duel sa postarali o zreteľný nárast účasti, ktorá vystúpila na takmer 73 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies