V krajinách EÚ je 1 až 19 miliónov ľudí na prahu chudoby a sociálneho vylúčenia

NETKY.SK • 17 Október 2016, 16:44 • 2 min
V krajinách EÚ je 1 až 19 miliónov ľudí na prahu chudoby a sociálneho vylúčenia

BRUSEL - V krajinách Európskej únie je až 119 miliónov ľudí ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Uviedli to dnes v spoločnom vyhlásení podpredseda Európskej komisie (EK) pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis a eurokomisárka pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Marianne Thyssenová pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby.

slovakia

left justify in out

Obaja predstavitelia exekutívy EÚ pripomenuli, že aj napriek tomu, že všetkých 28 členských štátov únie sa zotavuje z finančnej krízy, chudoba a sociálne vylúčenie sú stále realitou.

"V celej EÚ je 119 miliónov ľudí ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Deti a mladí ľudia sú touto situáciou najviac postihnutí v porovnaní so zvyškom obyvateľstva," upozornili Dombrovskis a Thyssenová.

 

Podľa ich správy chudoba dnes v Európe poznačuje životy 25 miliónov detí. Východiskom z tejto situácie je podľa nich vytvorenie väčšieho počtu pracovných miest a zabezpečenie ekonomického rastu. Pripomenuli, že Európska komisia pod vedením Jeana-Clauda Junckera od svojho začiatku presadzuje ako prioritu "sociálnejšiu Európu", čoho dôkazom je i Junckerov investičný balík.

 

"Predstavili sme konkrétne iniciatívy a budeme tak robiť aj naďalej. Deväť miliónov mladých ľudí už ťaží zo schémy záruky pre mladých a práve sme pridali dve miliardy eur, ktoré pomôžu ďalším dvom miliónom mladých ľudí," vysvetlili eurokomisári.

 

Prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu EK pridelila najmenej 20 percent prostriedkov na opatrenia v oblasti boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu. Pripravované zriadenie Európskeho piliera pre sociálne práva sa má v podobe konkrétnych opatrení premietnuť do dôraznejšieho presadzovania programu EK pre sociálnu spravodlivosť a má pomôcť v boji proti chudobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona