V krajinách bez klietkového chovu stoja vajcia menej ako u nás

NETKY.SK • 16 Marec 2023, 18:00 • 2 min
V krajinách bez klietkového chovu stoja vajcia menej ako u nás

Bratislava - V krajinách, kde skončili s klietkovým chovom nosníc, stoja podstielkové vajcia oproti slovenským o 30 až 80 centov menej.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to na spoločnej tlačovej konferencii s nezaradeným poslancom Tomášom Šudíkom v Národnej rade (NR) SR povedal riaditeľ organizácie Humánny pokrok Martin Smrek. Ako informoval Smrek, podľa ekonomickej analýzy sa v krajinách, kde je podstielkový chov, ako Rakúsko či Nemecko, vajcia predávajú lacnejšie ako na Slovensku. Za vysoké ceny vajec nemôže podľa Smreka zlepšovanie životných podmienok sliepok, ale maloobchodná prirážka. "Zatiaľ čo obchod v Nemecku si vypýtal 33 centov na jedno balenie vajec, na Slovensku to pri tých najlacnejších vajciach bol takmer trojnásobok," povedal Smrek. Už v súčasnosti je podľa neho možné cenu vajec znížiť a zároveň zlepšiť podmienky sliepok. Štát si podľa neho neplní povinnosti a hydinári "strkajú hlavu do piesku". "Už v súčasnosti, keď sa rozhodujete, z akého chovu chcete vajíčka, priplácate len za prirážky," povedal Šudík. Zákaz klietkového chovu nosníc podporili aj Kristína Devínska zo Slobody zvierat a zvieracia ombudsmanka Lenka Grešová. Ako uviedla Devínska, klietky neumožňujú napĺňať základné životné potreby zvierat a zákaz klietkového chovu by mal platiť pre všetky hospodárske zvieratá. "Možnosť, ako urobiť klietku pohodlnou, neexistuje," povedala. Grešová sa vyjadrila, že sliepky v klietkovom chove trpia, a preto dúfa, že sa Slovensko pridá ku krajinám, kde sa klietkový chov obmedzí. Zákaz klietkového chovu nosníc navrhol v novele zákona o veterinárnej starostlivosti poslanec Šudík. Pre existujúce klietkové chovy nosníc navrhuje poslanec stanoviť päťročné prechodné obdobie. Ako uviedol na tlačovej konferencii, v súčasnosti rokuje s viacerými poslancami a politickými stranami. Strana SaS podľa neho návrh podporí, okrem poslankyne Jarmily Halgašovej, ktorú podľa slov Šudíka vecné argumenty nezaujímajú. "Verím, že finančné prostriedky na dobrú vec nájdeme," uzavrel Šudík. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies