V kostoloch a na kalváriach sa konali krížové cesty

NETKY.SK • 25 Marec 2016, 14:55 • 2 min
V kostoloch a na kalváriach sa konali krížové cesty

BRATISLAVA - Počas dnešného Veľkého piatka, keď si veriaci pripomínajú utrpenie a smrť Ježiša Krista na Golgote, sa v mnohých katolíckych kostoloch, v uliciach miest a obcí a na kalváriách konali krížové cesty.

slovakia

left justify in out

Modlitby a procesie veriacich sa uskutočnili napríklad na Kalvárskom vrchu v Bratislave, v Skalici, v Nitre, Prešove, Košiciach, na Hore Zvir neďaleko Litmanovej a mnohých iných miestach.

 

Ako konštatoval mladý cestovateľ, fotograf a autor cestovateľských blogov o slovenských kalváriách Miroslav Lisinovič, Slovensko je krížovými cestami priam posiate a na rozdiel od susedných štátov ich má omnoho viac. Nachádzajú sa v areáloch kostolov, nad mestami a obcami, ale aj na odľahlých miestach v prírode.

 

Lisinovič fotograficky zdokumentoval a prezentoval na svojom blogu 196 kalvárií, ale navštívil ich oveľa viac. Medzi najkrajšie, najväčšie a najhodnotnejšie patrí podľa neho kalvária nad Banskou Štiavnicou. Ide o barokové dielo jezuitského pátra Františka Pergera z polovice 18. storočia a pozostáva z 23 stavieb. Táto kalvária sa v súčasnosti podrobuje veľmi potrebnej a nákladnej obnove.

 

Originálna svojím spracovaním je kalvária nad Starým Smokovcom vo Vysokých Tatrách, ktorú vytvorili mladí umelci a jednotlivé zastavenia sú vyjadrené rôznymi formami. Táto kalvária je zároveň najvyššie položenou na Slovensku.

Kalvária na Slanickom ostrove je originálna tým, že návštevník sa na ňu dostane iba loďou. Bývalá obec Slanica aj tri zastavenia krížovej cesty sú totiž zatopené vodami Oravskej priehrady. Jednou z najodľahlejších kalvárií na Slovensku je pútnické miesto Mičova Jama pri Zborove nad Bystricou. Medzi zaujímavé kalvárie patrí podľa Lisinoviča aj kalvária v Prešove, v Partizánskom, v Žarnovici, v Rybanoch, v Hostí a iných miestach.

 

Z iniciatívy konkrétnych ľudí z farností a s finančnou podporou dobrovoľných darcov vznikajú v súčasnosti aj nové kalvárie s použitím moderných materiálov ako je betón, sklo, oceľ, alebo z klasického dreva v netradičnom spracovaní.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies