V kostole Všetkých svätých majú ako patróna baníkov svätého Klimenta

NETKY.SK • 26 August 2017, 15:25 • 2 min
V kostole Všetkých svätých majú ako patróna baníkov svätého Klimenta

KOŠICE – Dominantou obce Zlatá Idka v okrese Košice – okolie je rímskokatolícky kostol Všetkých svätých.

slovakia

left justify in out

 Zaujímavosťou je, že ako patróna baníkov v ňom nemajú svätú Barboru, ale svätého Klimenta Rímskeho. "Každá baňa mala svojho patróna, svätého. Kostol bol zasvätený Všetkým svätým, aby mali spoločne sviatok. Bol postavený v roku 1768 na náklady banského eráru. Žiaľ, po prvej svetovej vojne bol v dezolátnom stave. Je veľký, lebo niekedy tu bolo veľa ľudí. Na prvom mieste u baníkov bola viera, potom pracovitosť a súdržnosť. Do kostola chodil skoro každý. Neviem presne, na ktorom mieste, ale pred súčasným kostolom stál kedysi drevený," priblížila Viera Filčáková, ktorá sa zaoberá históriou obce.

 

V kostole sa nachádza socha svätého Klimenta Rímskeho, patróna baníkov. "Aj na bočnom oltári je malá socha svätého Klimenta. Bývalá riaditeľka Banského archívu v Banskej Štiavnici Elena Kašiarová pri skúmaní životopisu Gabriela Mikuláša Svajczera našla, že na deň svätého Klimenta boli vo všetkých banských strediskách slávnostné sväté omše," vysvetlila Filčáková. Ako spomienka na baníkov sa v kostole nachádza i zástava s vyobrazením svätého Klimenta.

 

"Bol to pápež a možno v niektorých časoch reformácie, keď pápež nebol žiaduci, sa za patrónku baníkov považovala svätá Anna. Zvyčajne to však bola svätá Barbora, ktorá je patrónkou dobrej smrti," dodala Filčáková.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona