V kostole "objavili" dinosaura

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:13 • 2 min
V kostole "objavili" dinosaura

V kostole "objavili" dinosaura

slovakia

left justify in out

img

Náznak hlavy krokodíla v kamennej balustráde katedrály severotalianskeho mesta Vigevano sú v skutočnosti fosílne pozostatky dinosaura. Povedal dnes paleontológ Milánskej univerzity Andrea Tintori, ktorý nález považuje za "mimoriadne zaujímavý".
      "Takéto fosílie sú veľmi vzácne vo svete aj v Taliansku, tento skalný typ je jedinečný," povedal v rozhovore pre noviny La Repubblica.
      Výstavba katedrála sv. Ambrózia vo Vigevane v severotalianskej Lombardii bola dokončená okolo roku 1660. Celé stáročia veriaci chodili okolo kamenného zábradlia k oltáru a ani na okamih nikoho z nich nenapadlo, že chodia okolo dinosaura, respektíve jeho pozostatkov.
      Profesor Tintori si však je významom svojho nálezu istý. "Pôvodne som si myslel, že by to mohla byť fosília ichtyosaura (pripomínajúceho skôr rybu a delfína)... Teraz som však presvedčený, že to je dinosaurus, aj keď pri skúmaní za súčasných podmienok nie je možné povedať viac..., dokonca ani to, či to bol mäsožravec alebo bylinožravec," dodal.
      Lebka prehistorického plaza, jeho nosné dierky a početné zuby sú "jasne viditeľné", vysvetlil paleontológ.
      Tintori dúfa, že bude môcť odstrániť časť balustrády obsahujúcu fosíliu a zobrať ju do laboratória, kde by mu ju mohol zoskenovať počítačom.
      Balustrádu by "zaplátali" dielom vyrobeným z z rovnakého druhu kameňa, ktorý geologicky pochádza spred 180 miliónov rokov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies