V kostole na Zelenej hore sa rozlúčili so študentom ubodaným schizofreničkou

NETKY.SK • 20 Október 2014, 16:36 • 2 min
V kostole na Zelenej hore sa rozlúčili so študentom ubodaným schizofreničkou

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Smútočná rozlúčka so 16-ročným českým študentom Petrom V., ktorého minulý týždeň v utorok v Žďári nad Sázavou dobodala 26-ročná psychicky chorá žena, sa dnes uskutočnila v pútnickom kostole Sv. Jána Nepomuckého na Zelenej hore. Petrových spolužiakov dopravili na miesto autobusy, rodina dorazila na obrad zadným vchodom a médiám vstup nepovolila, informoval server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Uviedol, že s organizáciou rozlúčky pomáhala polícia i dobrovoľní hasiči, ku ktorým Peter tri roky patril. Na rozlúčke sa zúčastnili stovky ľudí, vrátane predstaviteľov mesta a obce Nížkov, v ktorej zosnulý s rodičmi býval. Približne hodinový smútočný obrad, na ktorom zaznela pieseň Cesta od Richarda Krajča a Tomáša Klusa, ukončila modlitba.
     

"Bol to hrdina. Budeme si ho pamätať ako správneho chlapca, ktorý nás zachránil," povedala pre Český rozhlas jedna z Petrových spolužiačok pri bielej rakve vyzdobenej kvetmi.
     

Škola navrhla Petra na Cenu Michala Velíška. Každoročne ju udeľuje Nadácia ADRA ľuďom, ktorí preukázali statočnosť pri záchrane ľudského života či zdravia, informoval Český rozhlas.
     

Peter zomrel na následky bodnutí, ktoré utrpel, keď pred útočníčkou bránil 17-ročnú spolužiačku. Mládenec študoval na strednej škole druhým rokom obor kuchár a podľa spolužiakov bol triedny zabávač.
     

Útočníčka z okolia Ostravy si Žďár nad Sázavou, ku ktorému nemá žiadnu väzbu, vybrala náhodne počas surfovania po internete, a podobne to bolo aj so školou, ktorú si pred útokom pozrela.
     

Páchateľka trpí schizofréniou a útočila už v minulosti, avšak trestne stíhaná nebola. Lekári vtedy konštatovali, že nenesie zodpovednosť za svoje činy. Mala nariadené ústavné liečenie, z ktorého ju pred časom prepustili do ambulantnej starostlivosti, liečebný režim však nedodržala.
     

Teraz je vo väzbe, bola obvinená z trestných činov vraždy a brania rukojemníkov a hrozí jej 15-20 rokov väzenia alebo výnimočný trest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies