V Kosove sa môže stať "nový Černobyľ"!

NETKY.SK • 12 Február 2018, 16:32 • 2 min
V Kosove sa môže stať "nový Černobyľ"!

PRIŠTINA - Na poplach bijú nielen miestni obyvatelia, ale aj európski odborníci. Je to kvôli skutočnosti, že medzi mierovým kontinentom v provinciou sú zástupcovia prosperujúcich krajín Západu, ktorí po návrate z pracovných ciest do vlasti, náhle zomierajú, alebo sa stávajú zdravotne postihnutými.

slovakia

left justify in out

Agentúra France-Presse uviedla v nedeľu svoje vlastné vyšetrovanie ekologickej katastrofy v Kosove spojenej s prácou starých uhoľných elektrární v blízkosti Prištiny. 

 

Miestni obyvatelia hovoria, že "toto miesto sa môže stať novým Černobyľom každú chvíľu, ak nezatvoria tieto podniky, alebo nezmenia ich systém práce”.

 

Nielen znečistenie ovzdušia a práca starých elektrární tak negatívne ovplyvňuje zdravie obyvateľov a hostí samostatne vyhlásenej republiky. Zistili sa aj dlho utajované fakty.

 

Podľa údajov, 25 kilometrov od Skopje letectvo NATO zhodilo 10 ton zakázanej munície s ochudobneným uránom, čo je príčinou rakoviny a predčasných úmrtí Albáncov v Macedónsku a Kosove dodnes. Miestne ekologické organizácie okamžite zalarmovali poplach a vyžadujú zodpovedné osoby “vyčistiť" kontaminované územie.

 

Novinári tvrdia, že príslušníci NATO dobre rozumeli dôsledkom svojich činov, pretože vojenským pracovníkom KFOR bolo kategoricky zakázané jedlo mimo základne a miestnym obyvateľom neodporúčali výsadbu zeleniny a ovocia, upozorňovali ich o nebezpečenstve a ponúkali používať potraviny dovážané z vonku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies