V Kosove sa konal prvý pochod homosexuálov

NETKY.SK • 10 Október 2017, 06:00 • 2 min
V Kosove sa konal prvý pochod homosexuálov

PRIŠTINA - V hlavnom meste Kosova Prištine sa konal prvý pochod na podporu práv homosexuálov.

slovakia

left justify in out

Akcia sa niesla pod názvom "V mene lásky" a na jej zorganizovaní spolupracovalo deväť mimovládnych organizácií. Cieľom udalosti bolo zvýšiť povedomie o homosexuáloch a zbaviť kosovskú verejnosť predsudkov. Ulicami Prištiny pochodovali stovky ľudí nesúcich dúhové vlajky a vykrikujúc slogany ako "láska nepozná rozdiely". Na celý priebeh dozerala polícia, ktorá zaevidovala len jeden menší konflikt, keď proti pochodujúcim vystúpila malá skupina odporcov.

Na dúhovom pochode sa zúčastnil aj prezident Kosova Hashim Thaci, ktorý vyjadril komunite podporu zo strany štátnych inštitúcií a vyžadoval, aby si boli všetci ľudia rovní. Kosovo prijalo protidiskriminačný zákon v roku 2014. Odvtedy sa v krajine konalo niekoľko menších sprievodov, prvý oficiálny gay pride sa však uskutočnil až dnes.

V Kosove žije 1,9 milióna ľudí, prevažná väčšina z nich je moslimského vierovyznania. Diskriminácia homosexuálov je preto v spoločnosti stále častým javom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies