V Kosove sa konajú parlamentné voľby, hlasovať môžu aj Srbi zo severu

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 09:18 • 2 min
V Kosove sa konajú parlamentné voľby, hlasovať môžu aj Srbi zo severu

PRIŠTINA - Po prvý raz od jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova pred šiestimi rokmi budú môcť v dnešných parlamentných voľbách hlasovať aj obyvatelia Srbmi obývaného severného Kosova, informovala agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumov sa očakáva tesný súboj medzi Demokratickou stranou (PDK) bývalého povstaleckého vodcu a úradujúceho premiéra Hashima Thaciho a najsilnejšou opozičnou stranou Demokratickou ligou (LDK) Isu Mustafu.
      

Belehrad podporuje koalíciu Srpska. K nej sa pripojila aj Strana Srbov (SLS), ktorá donedávna spolupracovala s Thacim.
      

Podľa agentúry Reuters u obyvateľov 1,8-miliónového Kosova vládne značná frustrácia z ekonomickej a sociálnej situácie. Približne tretina ekonomicky aktívnej populácie je bez práce, pričom realitou je aj vysoká miera korupcie.
      

Thaciho vláda v marci zvýšila mzdy zamestnancov verejného sektora, dôchodky a sociálne dávky o 25 percent a sľúbila, že tak bude v prípade volebného úspechu robiť každý rok počas ďalšieho štvorročného obdobia. Opatrenie sa týka 240.000 ľudí.
      

V prípade volebného úspechu sa Thaci ocitne pod tlakom Západu, aby reagoval na výsledky vyšetrovania Európskej únie. Tá prešetruje obvinenia, že kosovskí povstalci počas vojny v rokoch 1998-99 odoberali zajatým Srbom orgány a predávali ich na čiernom trhu. Výsledky majú byť zverejnené o niekoľko týždňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies