V košickom Starom Meste zakázali sexuálne služby aj žobranie

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 16:15 • 2 min
V košickom Starom Meste zakázali sexuálne služby aj žobranie

KOŠICE - Zákaz ponúkať sexuálne služby, žobrať, piť alkohol, požívať prekurzory, omamné a psychotropné látky či sťažovať voľný pohyb osôb najmä sedením, ležaním a spaním na verejnom priestranstve upravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o dodržiavaní poriadku a čistoty na území mestskej časti, ktoré v pondelok z iniciatívy poslanca Otta Brixiho prijalo zastupiteľstvo košickej mestskej časti Staré Mesto.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto VZN v košickej mestskej časti Staré Mesto je zakázané žobrať spôsobom, ktorý obťažuje iné osoby, je vykonávané vtieravým, otravným a nepríjemným spôsobom. Zakazuje sa žobrať v pešej zóne na letných terasách a v ich bezprostrednej blízkosti. Žobraním na účely tohto nariadenia je konanie fyzickej osoby, ktorá svojím vzhľadom, verbálnym alebo neverbálnym prejavom deklaruje stav hmotnej núdze, alebo nepriaznivej sociálnej situácie a z tohto dôvodu sa snaží získať od iných osôb peňažné prostriedky a iné majetkové výhody. 

 

Nové VZN okrem iného rieši aj otázku voľných pouličných aktivít. Osoby vykonávajúce pouličné aktivity musia požiadať o registráciu a povolenie na miestnom úrade. Za voľnú pouličnú aktivitu pre účely tohto nariadenia sa považuje taká pouličná produkcia na verejných priestranstvách, ktorá je zvláštnou formou prezentácie a nemá charakter podujatia podľa osobitných predpisov. Je to umelecký prejav alebo aktivita jednotlivca alebo skupiny z oblasti výtvarnej, tanečnej, hudobnej, scénickej alebo hovoreného slova, ktorým účinkujúci predvádzajú na verejných priestranstvách svoj talent, vlastnú tvorbu, záľubu, nevyberajú pri tom vstupné (za vstupné sa nepovažuje dobrovoľný príspevok) a ktorými sa neohrozuje alebo neporušuje verejný poriadok a nepôsobia zvukom rušivo. VZN im určuje aj rad ďalších podmienok, ktoré musia splniť. 

 

Nové všeobecne záväzné nariadenie obsahuje celý rad ďalších ustanovení upravujúcich dodržiavanie poriadku a čistoty, možnosti užívania verejného priestranstva, ako aj nakladanie s odpadmi v pešej zóne. Mestská časť môže právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá poruší toto nariadenie, uložiť pokutu podľa osobitného predpisu. Porušenie tohto nariadenia fyzickou osobou sa posudzuje ako priestupok. Nové VZN má začať platiť od 1. mája tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona