V Košickom kraji si voliči vyberú medzi Bauerom a Trebuľom

NETKY.SK • 22 November 2013, 11:50 • 2 min
V Košickom kraji si voliči vyberú medzi Bauerom a Trebuľom

KOŠICE – O post predsedu Košického samosprávneho kraja v druhom kole sa uchádzajú Rudolf Bauer (KDS) a Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK).

slovakia

left justify in out

Rudolfovi Bauerovi dalo v prvom kole svoj hlas 24 487 voličov. V druhom kole ho podporujú pravicové strany SDKÚ-DS, SaS, DS, KDH, OKS, Nová väčšina-Dohoda a podporu mu vyslovili aj dvaja neúspešní kandidáti z prvého kola. Súčasný predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa, ktorý kandidoval tretí raz za stranu Smer-SD, získal v prvom kole 48 487 hlasov voličov.

V regionálnom parlamente bude 26 poslancov za Smer-SD, 15 poslancov za koalíciu KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS, 11 nezávislých poslancov, štyria za SMK-MKP a jeden za KDS. Poslanci za Smer-SD vytvoria spoločne s poslancami za SMK-MKP spoločný klub, ktorý bude mať v 57-člennom zastupiteľstve väčšinu – 30 poslancov. 

V Košickom kraji sa v prvom kole na voľbách do orgánov samosprávnych krajov zúčastnilo 110 937 z celkového počtu 624 153 oprávnených voličov, čo je účasť 17,77 percenta. 

Košický samosprávny kraj má 792 991 obyvateľov, pričom až 55,7 percenta žije v mestách. Zastupiteľstvo KSK určilo pre voľby poslancov do VÚC zriadenie 11 volebných obvodov a 850 volebných miestností, v ktorých budú voliť stanovený počet svojich zástupcov do 57-členného zastupiteľstva. 

Druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov bude v sobotu 23. novembra od 7:00 do 22:00. Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania SR a cudzinci, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia kraja. Voliť v krajských voľbách sa dá iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Každý volič môže voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Z tých istých dôvodov sa nedá hlasovať poštou zo zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona