V košickej zoo sa po dvojročnej pauze narodilo mláďa zebry

NETKY.SK • 26 September 2016, 15:03 • 2 min
V košickej zoo sa po dvojročnej pauze narodilo mláďa zebry

KOŠICE – V košickej zoologickej záhrade sa v uplynulých dňoch narodilo samici Alme a samcovi Brunovi mláďa zebry. Pribudlo do šesťčlenného stáda, ktoré tvoria štyri dospelé samice, žrebec Bruno a dvojročný samec, rovnako potomok Almy a Bruna.

slovakia

left justify in out

"V našej zoo sa nám narodilo už 14. mláďa zebry Chapmanovej, je to poddruh zebry stepnej. Malá kobylka, ktorá sa narodila minulý týždeň, je očakávaným mláďaťom, pretože už niekoľko týždňov sme čakali, kedy nám jej matka, zebra Alma, porodí. Zaujímavé je, že Alma sa narodila takisto v našej zoologickej záhrade a otec pochádza z belgickej ZOO Monde Sauvage," uviedol pre TASR riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner.

 

Zebra Chapmanova je jedným zo šiestich poddruhov zebry stepnej, pričom jeden poddruh už patrí medzi vyhynuté. Svoje druhové meno získala podľa znalca juhoafrickej fauny Jamesa Chapmana. "Zebra Chapmanova je v zajatí alebo v ľudskej opatere síce najčastejšie chovaným poddruhom, ale vo voľnej prírode je pod silným civilizačným tlakom. V oblasti juhovýchodnej Afriky prežíva posledných 10.000 až 15.000 exemplárov," vysvetlil Kočner.

 

V zoologických záhradách patrí k často chovaným druhom. V minulosti chovali v Košiciach aj ďalšie dva poddruhy zebry stepnej, a to zebru Böhmovu a zebru bezhrivú. Pre stepné zebry vedú v českej ZOO Dvůr Králové plemennú knihu.

 

Mláďa zebry budú môcť ľudia vďaka priaznivému počasiu podľa riaditeľa vidieť vo výbehu spolu s matkou v najbližších dňoch. Rovnako pripravujú i krst mláďaťa. "Jednak je to z praktického dôvodu, lebo tie zvieratá sa naučia reagovať na svoje meno, takže sa ošetrovateľom s nimi ľahšie pracuje. Ďalej je to z dôvodu, že je zavedená spomínaná plemenná kniha, kde majú nielen svoje číslo, ale aj meno. To musí byť medzinárodne zrozumiteľné. Deň alebo čas, kedy sa to uskutoční, momentálne ešte nevieme, pretože všetko závisí od toho, ako sa bude vyvíjať jej zdravotný stav, ktorý je nateraz veľmi dobrý," priblížil Kočner.

 

Podľa slov riaditeľa tento rok vzhľadom na veľmi priaznivé počasie a vývoj situácie, čo sa týka turizmu v Európe, bol pre košickú zoo priaznivý. "K dnešnému dňu nás navštívilo zhruba 220.000 návštevníkov. Zdá sa, že tohtoročná sezóna bude najúspešnejšia v histórii košickej zoo. Medziročný nárast počtu návštevníkov je približne 15 percent," dodal Kočner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies