V košickej univerzitnej nemocnici zaočkovali proti ochoreniu Covid-19 už 250 detí

NETKY.SK • 3 Júl 2021, 14:22 • 2 min
V košickej univerzitnej nemocnici zaočkovali proti ochoreniu Covid-19 už 250 detí

KOŠICE – V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach začali minulý týždeň s očkovaním detí od 12 rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvú dávku vakcíny zatiaľ dostalo 250 detí. Ako informovala hovorkyňa UNLP Monika Krišková, pri očkovaní nezaznamenali žiadne problémy.

 

Záujem o očkovanie klesá
UNLP patrí medzi prvé štyri nemocnice, ktoré začali očkovať proti ochoreniu COVID-19 ešte 27. decembra minulého roka. „Za toto obdobie sme podali viac než 80-tisíc dávok vakcín, z toho viac než 35-tisíc ľudí sa u nás zaočkovalo dvoma dávkami, vyše 44-tisíc ľudí je zaočkovaných prvou dávkou,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

 

Denne očkujú vo vakcinačnom centre 500 až 700 záujemcov, deti očkujú za prítomnosti pediatrov vo vyhradené dni. Prihlasovať ich môžu rodičia prostredníctvom portálu NCZI.

Záujem o očkovanie je podľa výkonného riaditeľa o niečo nižší ako v zimných mesiacoch, kedy pandémia ochorenia COVID-19 vrcholila.

 

„Dôvodom sú aj dezinformačné kampane, ktoré by sme chceli uviesť na pravú mieru. Aj preto sme začali aktívne spolupracovať s Detskou fakultnou nemocnicou (DFN), aby sa rodičia a deti nemuseli obávať očkovania. Chceme dať ľuďom jasnú informáciu o tom, čo je správne a čo všetko im ponúkame,“ uviedol Beňa.

 

Prečítajte si tiež: Aký názor má Slovensko na očkovanie proti COVID-19 u detí mladších ako 16 rokov?

 

Tretej vlne sa bez vytvorenia kolektívnej imunity nevyhneme
Lekári očakávajú, že sa objaví aj tretia vlna pandémie. „Očkovanie detí je cesta, ako ich chrániť. V DFN sme liečili doposiaľ 36 detí s ochorením COVID-19, ktoré mali ťažší alebo stredne ťažký priebeh ochorenia. Nie je to málo. Sekundárne, zaočkované dieťa chráni starých rodičov a rodičov a všetkých, ktorí v jeho okolí zaočkovaní nie sú,“ uviedla riaditeľka DFN Košice Jaroslava Feketeová.

 

Riaditeľka detskej nemocnice zároveň zdôraznila, že deti sú od útleho veku očkované podľa očkovacieho kalendára. „Ich imunitný systém teda vie, čo prichádza s očkovaním. Táto vakcína je veľmi podobná. Môžu byť pri nej mierne vedľajšie účinky, ako začervenanie v mieste vpichu, mierna bolesť svalov, ale nijako sa to nelíši od iných typov očkovania, ktoré deti podstupujú. Takže naozaj sa nebojme a umožnime deťom dobrý štart do školy na jeseň, ktorá by ich čo najmenej obmedzila,“ uzavrela Feketeová.

DFN bude ponúkať očkovanie aj deťom s rizikovými diagnózami, očkovať sa budú môcť v špeciálnej ambulancii rizikového očkovania.

 

Pediatri sú pripravení v prvom rade ponúknuť presné informácie a vysvetlenia rodičom týchto detí, aby nemali obavy. Pôjde o deti s vážnymi chronickými ochoreniami, ako sú cukrovka, obezita, ťažké alergie, epilepsia a podobne.

 

Mohlo by vás zaujímať: Od júla sa spúšťa očkovanie v ambulanciách aj bez registrácie. Zelené pasy budú k dispozícii od soboty



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies