V košickej base porušili predpisy, padli disciplinárne tresty

NETKY.SK • 5 November 2013, 12:21 • 2 min
V košickej base  porušili predpisy, padli disciplinárne tresty

BRATISLAVA - Jeden odvolaný funkcionár a sedem disciplinárnych opatrení - to je výsledok preverovania prípadu dozorcov v košickej base, ktorí zorganizovali cvičenie a z väzňov si urobili figurantov.

slovakia

left justify in out

Na prípad upozornila televízia Markíza a ukázala zábery z cvičenia v košickej väznici z októbra 2012, ktoré do televízie poslal anonym. Členovia Zboru väzenskej a justičnej stráže do odsúdených strkali, vykrikovali po nich a nútili ich behať po chodbách. Markíza poznamenala, že do jedného väzňa dokonca aj kopli - aby si sadol na stoličku. "Osobitná komisia zriadená ministrom spravodlivosti SR a generálnym riaditeľom zboru väzenskej a justičnej stráže zistila, že v ústave 12. októbra 2012 došlo k administratívnemu a organizačnému nezvládnutiu služobných činností, ako aj pochybeniu, či už vo vzťahu k interným alebo všeobecne záväzným a právnym predpisom," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Po zisteniach komisie siedmim príslušníkom ZVJS uložili disciplinárne opatrenie za porušenie základných povinností príslušníka zboru a porušenia základných povinnosti nadriadených. Donevová spresnila, že štyria príslušníci pocítia svoje disciplinárne prehrešky na plate, traja dostali pokarhanie. "Zároveň bol odvolaný z funkcie vedúci pracovník priamo zodpovedný za organizáciu a riadenie týchto služobných činností," dodala hovorkyňa. 

Rezort spravodlivosti pripravuje aj systémové opatrenia. Zmeny budú v štruktúre a systéme riadenia a činnosti jednotiek špeciálnych zásahových skupín zboru, ktoré podľa hovorkyne prinesú zvýšenú kvalitu ich vycvičenosti, účelnosti a efektívnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona