V Košiciach sa začne najväčšia modernizácia električkových tratí

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 11:43 • 2 min
V Košiciach sa začne najväčšia modernizácia električkových tratí

KOŠICE – Mesto Košice uzavrelo zmluvu o dielo na stavbu Integrovanej koľajovej dopravy, zatiaľ na etapu Námestie Maratónu mieru – Staničné námestie v hodnote takmer 40 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to dnes v odpovedi na otázky uviedla hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová. Ide o najväčšiu investíciu do renovácie košickej električkovej dopravy za uplynulých minimálne 30 rokov.

Proces verejného obstarávania pre zákazku ukončilo mesto koncom júna. DÚHA-ZUE by prvú etapu IKD mala ukončiť najneskôr do 31. júla 2015. V prvej etape IKD Košice pôjde o modernizáciu trate Námestie Maratónu mieru – Staničné námestie a obratísk električiek na oboch miestach. Víťaz verejnej súťaže skupina zhotoviteľov diela DÚHA-ZUE (Dúha, a.s. Prešov a ZUE a.s. Krakov, Poľsko) má realizovať práce za 39 941 336 eur s DPH. Zmodernizuje nielen koľajový zvršok električkovej trate, ale i nástupné ostrovčeky, zastávky pre cestujúcich, semafory, informačné panely. Robotníci budú v jednotlivých úsekoch kopať až do hĺbky jedného metra, pričom vymenia v celom úseku štrkové podložie, všetky inžinierske siete, trafostanice i trakčné vedenie - drôty v nadzemnej časti električkovej trate. Stavenisko by malo byť podľa predbežných odhadov odovzdané zhotoviteľovi diela na prelome mesiacov júl –august. 

„S prácami začne zhotoviteľ v úseku Kuzmányho ulice. Električková doprava bude počas výstavby tohto úseku vylúčená v oboch smeroch,“ uviedol viceprimátor mesta Košice Ján Jakubov. Doložil, že výstavba tohto úseku sa začína ako prvá v meste preto, lebo ide o úsek, ktorý je možné reálne ukončiť a električkovú trať sprevádzkovať do konca tohto roka. 

 

Viktorínová uviedla, že skupinu DÚHA-ZUE čaká neľahká úloha, každý električkový úsek v centrálnej zóne mesta je rovnako náročný a zložitý. „Nemenej náročné obdobie to však bude aj pre obyvateľov mesta žijúcich v okolí modernizovaných úsekov tratí. Keďže pôjde o enormné množstvo rôznych druhov prác spojených s nadmerným hlukom či prašnosťou, prosíme o trpezlivosť, ústretovosť a pochopenie. Všetky električkové linky, ktoré zvyčajne premávajú v úseku Námestie Maratónu mieru – Staničné námestie, nahradí Dopravný podnik mesta Košice autobusmi, pričom všetky pôvodné časové intervaly električiek ostanú zachované,“ povedala Viktorínová. Odmenou pre všetkých Košičanov za ich trpezlivosť bude vďaka vynoveným tratiam a nasadeniu úplne nových električiek do premávky oveľa tichšie, pohodlnejšie a bezpečnejšie cestovanie ako teraz. Naposledy sa v Košiciach menili električkové koľaje, okrem niekoľkých čiastkových opráv, v roku 1963. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies