V Košiciach pokračuje vlna protestov proti rozšíreniu plateného parkovania

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 13:42 • 2 min
V Košiciach pokračuje vlna protestov proti rozšíreniu plateného parkovania

KOŠICE – Po schválení nájomnej zmluvy medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI pokračuje vlna protestov proti rozšíreniu spoplatneného parkovania. Jedna skupina nespokojných Košičanov vedená Ladislavom Lörincom rozbehla petíciu.

slovakia

left justify in out

Druhá iniciatíva Nezaplatím EEI ani cent vyzýva k občianskej neposlušnosti a protestom aj formou lepenia nálepiek. Ich protestná aktivita sa uskutoční dnes na Hlavnej ulice. Napísali i otvorený list prezidentovi aj premiérovi. Podľa iniciátorov od soboty nalepili a rozdali okolo 1 500 protestných nálepiek.

 

Ako uviedol Lörinc, aj petičný výbor vyjadruje súhlas s listom a pripája sa k prosbe o pomoc a podporu. Zároveň zdieľajú opodstatnené obavy nielen z bezohľadného a nekoncepčného biznisu spoločnosti EEI, ale aj z odklonu vedenia mesta a mestského zastupiteľstva od demokratických metód rozhodovania. Petičiari vyzývajú primátora Richarda Rašiho, aby zabezpečil zriadenie mestského podniku na správu parkovacieho systému a zabezpečil úpravu plateného parkovania v prospech obyvateľov.

 

„Petičné hárky podpisujú ľudia aj v uliciach. Sobotňajšiu akciu členovia petičného výboru nezvolali. Vítame však každú iniciatívu, ktorá vedie k rovnakému cieľu ako naša,“ povedal Lörinc. Doložil, že získali už vyše 2 400 podpisov pod petíciu cez internet, nevie zatiaľ, koľko ľudí petičný hárok podpísalo v uliciach mesta. „Sme radi, že zdanlivý neúspech protestu, ktorý sme zvolali na rokovanie mestského zastupiteľstva 13. júna burcuje stále väčší okruh ľudí do jeho pokračovania. Príkladom sú stupňujúce sa verejné aktivity občianskej iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť, ktorá v sobotu začala rozdávať propagačné materiály s mottom občianskej neposlušnosti. Vážime si, že občianska iniciatíva sa stotožnila so znením nami vyhlásenej petície,“ uviedol Lörinc.

 

Podľa kritikov zo strany EEI nejde o nijaké systémové a koncepčné riešenie problému parkovania v meste. Nepáči sa im napríklad, že parkovné má vyberať súkromná spoločnosť, ktorá mestu odvedie 50 percent parkovného. Kritizujú podmienku, že rezidentskú kartu vydajú len občanovi, ktorý ma trvalý pobyt a je vlastníkom bytu v konkrétnej lokalite. Podľa nich aj cena 35 eur za prvú kartu je príliš vysoká.

 

Spoločnosť EEI chce rozšíriť platené parkovanie aj do ulíc v širšom centre mesta, kde má vzniknúť desať parkovacích zón a 1 500 nových parkovacích miest. Pred rokom mestskí poslanci schválili návrh so štyrmi cenovými pásmami od 0,50 do 1,50 eura za hodinu, pričom dosiaľ sa platilo za hodinu jedno euro. Obyvatelia v rozšírenej zóne si musia zakúpiť za 35 eur rezidenčnú kartu na parkovanie, no tá im nezaručí, že zaparkujú v blízkej vzdialenosti od bytu. Parkovné cez SMS bude o 20 percent drahšie ako lístok z automatu. Parkovanie bude spoplatnené v pracovné dni od 7:30 do 18:00 a v sobotu do 13:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies