V Košiciach dnes bude ustanovujúci kongres strany SKOK!

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 08:31 • 2 min
V Košiciach dnes bude ustanovujúci kongres strany SKOK!

BRATISLAVA – V Košiciach dnes bude ustanovujúci republikový snem novej strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) poslanca Národnej rady SR Juraja Miškova.

slovakia

left justify in out

Ten bude jediným kandidátom na post predsedu strany. Program snemu je rozdelený na verejnú a neverejnú časť. Ako povedal pre agentúru SITA Miškov, vo verejnej časti okrem neho vystúpia viacerí pozvaní hostia. Ich mená však zatiaľ prezradiť nechcel. „Mnohí ľudia dnes cítia, že nastáva čas na transformačnú zmenu politiky. Slovensko má obrovský potenciál, ktorý však dostatočne nevyužíva. Bohatstvo našej krajiny je v ľuďoch, našich občanoch. SKOK! bude otvoreným priestorom pre občianske spoluvytváranie politiky, advokátom silnejšej participácie občana na správe vecí verejných a ambasádorom občianskych hodnôt,“ povedal Miškov.


V neverejnej časti delegáti schvália programové princípy novej strany a etický kódex člena. Zvolia okrem predsedu aj kancelára, členov výkonnej rady a rozhodcovského súdu. Po ukončení snemu bude otvorená krajská kancelária strany na Hlavnej ulici v Košiciach.


Podvečer absolvujú zvolení členovia prvé oficiálne zasadnutie výkonnej rady, rady regiónov a republikovej rady. Delegáti snemu pôjdu z Bratislavy do Košíc objednaným samostatným “žltým” vagónom železničného prepravcu. Na ustanovujúci snem je pozvaných 115 delegátov, ktorí sú aj zakladajúcimi členmi strany. Sú medzi nimi aj poslanci NR SR Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Martin Chren.


Ministerstvo vnútra zaregistrovalo Slovenskú občiansku koalíciu (SKOK!) ako politickú stranu začiatkom marca. Miškov ministerstvo vnútra požiadal o registráciu vlani v novembri. Vznik strany oficiálne oznámil začiatkom decembra. Najviac podpisov za vznik strany podľa Miškova vyzbierali v Košiciach a práve preto sa rozhodli odvďačiť Košičanom tak, že ustanovujúci Republikový snem strany SKOK! bude v tomto meste.


Miškov spolu so štyrmi poslancami NR SR Jozefom Kollárom, Danielom Krajcerom, Jurajom Drobom a Martinom Chrenom odišli minulý rok 23. septembra z hnutia NOVA. Liberáli sa do parlamentu dostali na kandidátke SaS. Z nej vystúpili 16. apríla 2013. Vtedy zo SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci následne 25. mája vstúpili do hnutia NOVA Daniela Lipšica, kde vytvorili Liberálnu frakciu. Tá zanikla vlani v júni na návrh Lipšica. Droba sa v januári vrátil naspäť do SaS.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies