V Košiciach a ich okolí padali krúpy ako golfové loptičky, v Poproči spôsobovali preliačiny na autách

NETKY.SK • 27 Jún 2019, 15:04 • 2 min
V Košiciach a ich okolí padali krúpy ako golfové loptičky, v Poproči spôsobovali preliačiny na autách

KOŠICE - Intenzívny dážď počas niekoľkých minút vo štvrtok krátko po poludní v Košiciach a ich okolí sprevádzali krúpy. V niektorých oblastiach spôsobili aj preliačiny na autách.

slovakia

left justify in out

„Krúpy padali v rôznych veľkostiach, najväčšie mali priemer približne sedem centimetrov. Niekde nám do obecných budov natiekla voda cez okná, inde aj bahno,“ uviedla starostka Poproča Iveta Komorová Hiľovská s tým, že kusy ľadu tiež poškodzovali aj vozidlá.

 

Ako potvrdila košická mestská časť (MsČ) Juh, krúpy padali aj na jej území. Rovnako aj v MsČ Košice - Krásna či na Sídlisku KVP.

 

„V rôznych častiach sme zaznamenali rôznu intenzitu padania ľadovca a samotného dažďu. Niektoré vpuste zrejme nestíhali odvádzať vodu a preto sa na niektorých uliciach, ako napríklad Klimkovičovej a Moskovskej, plavila popri kanáloch a cestách,“ povedal zástupca starostu Roman Matoušek.

 

Naopak, podľa slov starostu Starého Mesta Igora Petrovčíka, v tejto MsČ síce zaevidovali intenzívny dážď, no krúpy takmer vôbec.

 

Klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško spresnil, že veľkosť krúp sa dá zistiť len priamo na mieste meraním kusu ľadu, ktorý dopadne na zemský povrch. Podobne aj to, ktoré územie zasiahli.

 

„Ide o malý priestor. Krúpy padajú väčšinou vo veľmi ohraničených pásoch. Miesto, ktoré je zasiahnuté, nie je veľké. Je to ešte výraznejší rozdiel než pri intenzívnom daždi – búrke,“ vysvetlil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies