V korupčnej kauze v Ríme uvalili domáce väzenie na ďalších desať podozrivých

NETKY.SK • 19 December 2016, 13:57 • 2 min
V korupčnej kauze v Ríme uvalili domáce väzenie na ďalších desať podozrivých

RÍM - Talianska finančná polícia uvalila domáce väzenie na desať ľudí, ktorí sú podozriví v súvislosti s korupčným škandálom týkajúcim sa súčasného vedenia mesta Rím. Zadržanými sú podnikatelia, ktorí sú podozriví, že zamestnancom radnice dali úplatok, aby vyhrali výberové konania na rekonštrukciu niekoľkých rímskych škôl.

slovakia

left justify in out

Týchto podozrivých úradníkov zatiaľ polícia nezadržala, ale sú v skupine asi 30 osôb, ktoré vyšetruje v súvislosti s korupčným škandálom. Spoločnostiam, ktoré sú do kauzy zapletené, finančná polícia zmrazila bankové účty, na ktorých bol približne milión eur.

 

Podozrenie z korupcie sa objavilo aj v prípade podpísania zmlúv na obnovu aleje v blízkosti námestia Piazza Navona. Táto rekonštrukcia bola súčasťou príprav mesta Rím na Jubilejný rok milosrdenstva, ktorý vyhlásil pápež František a do novembra tohto roka prilákal do Vatikánu a Ríma viac ako 21 miliónov pútnikov.

 

K uvaleniu domáceho väzenia na podozrivé osoby došlo len niekoľko dní po tom, ako podala demisiu hlavná poradkyňa rímskej radnice pre životné prostredie Paola Murarová, ktorá je podozrivá zo závažného porušenia zákona o spracovaní odpadov. Minulý piatok zasa polícia v rámci vyšetrovania podozrenia z korupcie zadržala šéfa personálneho oddelenia rímskej radnice Raffaeleho Marru, ktorý je označovaný za pravú ruku primátorky Virginie Raggiovej.

 

Raggiová je najvyššie postaveným členom populistického a euroskeptického Hnutia piatich hviezd (M5S), ktoré volá po predčasných parlamentných voľbách v Taliansku a má reálnu nádej na volebné víťazstvo. Taliansko sa totiž začiatkom decembra ocitlo v ďalšej politickej kríze, keď z funkcie premiéra odstúpil Matteo Renzi, ktorým presadzované referendum o zmenách v ústave sa skončilo ich odmietnutím občanmi.

 

Raggiová sa dostala do čela rímskej radnice v júni tohto roku, aj na základe toho, že v predvolebnej kampani brojila za transparentnosť a proti korupcii. Jej strana - M5S - ju vo funkcii podržala a vyslovila jej podporu, ale požiadala ju, aby urobila zmeny vo svojom tíme, ktorý spolu s ňou Rím spravuje.

 

Pre radnicu v Ríme nie sú korupčné škandály ničím novým - viacerí úradníci minulých magistrátov - centristicko-ľavicového a centristicko-pravicového - boli zapletení do prípadov prideľovania verejných zákaziek miestnym mafiánskym klanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies