V korupcii a podvodoch sme tretí najhorší v EÚ!

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 13:51 • 2 min
V korupcii a podvodoch sme tretí najhorší v EÚ!

BRATISLAVA - Tretina Slovákov je presvedčená, že spoločnosti pôsobiace v SR skresľujú svoje finančné výsledky. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila poradenská spoločnosť Ernst & Young (E&Y) v roku 2013 pre Európu,

slovakia

left justify in out

Blízky východ, Indiu a Afriku (EMEIA). "Vzhľadom na súčasnú neľahkú situáciu na trhu spoločnosti zápasia s neustálym tlakom na udržane rastu a splnenie očakávaní v oblasti vykazovaného zisku. V tomto prostredí niektoré z nich nevyhnutne podľahnú neetickému správaniu," uviedol Daniel Bican, výkonný riaditeľ oddelenia vyšetrovania podvodov a riešenia sporov spoločnosti E&Y. V západnej Európe na tento problém poukázalo 29 % opýtaných.

Dalimil Draganovský, vedúci partner oddelenia auditu E&Y tento uviedol, že skresľovanie vykazovania výnosov nemá na Slovensku až takú tradíciu ako na západe. Očakávania od manažérov taktiež podľa neho nie sú také vysoké ako vo zvyšku sveta, keďže Slovensko je relatívne malá krajina s obmedzeným dosahom na globálne dianie. Podľa údajov zo spomínaného prieskumu, bude 53 % slovenských manažérov v najbližších 12 mesiacoch vystavených zvýšenému tlaku na dosiahnutie dobrých finančných výsledkov. Stále je to však menej ako vo vyspelých krajinách západnej Európy alebo rýchlo rastúcich ekonomikách (kde E&Y zaradil krajiny ako Egypt, India, Južná Afrika, Poľsko, Rusko, Nigéria, ČR, pozn. red.), kde sa toto číslo pohybuje na úrovni 61 až 62 %. 

Predstavitelia E&Y ďalej uvádzajú, že náchylnosť ku korupčnému správaniu podporuje okrem tlaku na manažment firiem aj pesimizmus voči budúcim trhovým podmienkam. Iba 18 % slovenských respondentov očakáva, že sa podmienky pre ich spoločnosť v ďalších 12 mesiacoch zlepšia. V rýchlo rastúcich ekonomikách v zlepšenie verí takmer polovica opýtaných. 

Prieskum E&Y v regióne EMEIA odhalil aj priepastné rozdiely vo vnímaní protikorupčných pravidiel medzi manažmentom a zamestnancami. Až 60 % riaditeľov a vyšších manažérov je presvedčených o tom, že ich spoločnosť by podporila ľudí, ktorí upozornia na podplácanie a ďalšie neetické praktiky. S týmto postojom sa však stotožnila len tretina (34 %) ostatných zamestnancov. Spomedzi slovenských účastníkov prieskumu sa v tejto otázke kladne vyjadrilo iba 24 % opýtaných. Pokiaľ ide o konkurencieschopnosť firiem, až 23 % účastníkov prieskumu zo SR si myslí, že striktné dodržiavanie smerníc proti podplácaniu by im v tomto smere poškodilo. Vo vyspelých krajinách túto skutočnosť priznáva len približne každý desiaty respondent. 

V rebríčku vnímania korupcie sa spomedzi Európskych krajín Slovensko umiestnilo na treťom mieste spolu s Gréckom. Horšie sa umiestnilo už len Chorvátsko a Slovinsko, kde podplácanie a korupčné praktiky považuje za bežnú súčasť podnikania až 90 resp. 96 % respondentov. Najmenej korupčné podnikateľské prostredie majú podľa prieskumu škandinávske krajiny Fínsko a Švédsko (zhodne 12 %). 

Prieskum pre Ernst & Young vykonala agentúra Ipsos na vzorke 3459 respondentov z 36 krajín regiónu EMEIA. Do prieskumu boli zaradení riaditelia najväčších spoločností, vrcholový manažment, nižší manažment a aj zamestnanci. Na Slovensku sa uskutočnilo sto rozhovorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies