V Kongu povstalci oslobodili stovky väzňov, ktorých si v zápätí naverbovali

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 12:34 • 2 min
V Kongu povstalci oslobodili stovky väzňov, ktorých si v zápätí naverbovali

BRAZZAVILLE - Africký povstalci oslobodili stovky väzňov, už v poradí z tretej väznice za posledný mesiac. Naposledy zaútočili na väznicu na východe Konžskej demokratickej republiky (DRC), kedy sa im podarilo oslobodiť stovky väzňov.

slovakia

left justify in out

Viac ako 900 väzňov uniklo z väzenia vo východnej provincii Severného Kivu v nedeľu po tom, ako ozbrojení útočníci vtrhli do budovy, uviedol guvernér provincie. Jedenásť ľudí, vrátane ôsmich bezpečnostných dôstojníkov, bolo zabitých pri výmene strelných zbraní vo väzení Kangwayi v Beni, ďalej informoval guvernér Severného Kivu Julien Paluku novinárom.

 

"Z 966 väzňov, ktorí boli vo väzení, z celkového počtu väznených sa im na úteku podarilo zadržať iba 30 osôb, čo znamená, že uniklo viac ako 930 väzňov," dodal. Ozbrojené skupiny pôsobia hlavne v oblasti východného Konga bohatého na minerály, ktoré susedia s Ugandou.

 

Mnohé výpovede civilného obyvateľstva sa zhodujú, že sa situácia v poslednom období rapídne zhoršila, keďže sa ozývajú z oblasti časté výbuchy či streľba. Niekoľkých ozbrojencov sa podarilo chytiť a tí boli bezprostredne postavení pred súd. No mnoho ďalších aj naďalej ostáva na slobode a podieľa sa na vysídľovaní miestneho obyvateľstva či plienení, pričom porušujú ľudské práva, do svojich radov verbujú detských vojakov, mučia a znásilňujú ženy.   
 
Situácia v krajine je kritická od začiatku deväťdesiatych rokov aj napriek tomu, že sa podarilo postaviť pred súd vodcu povstaleckej skupiny Jamila Mukulu, ktorého zatkli ešte v roku 2015 v Tanzánii a v Ugande postavili pred súd. Niektoré informácie naznačujú prepojenie na Al-Shabaab v Somálsku.

 

Politická kríza sa v krajine stále viac a viac prehlbuje a čelí politickej kríze. Novembrové voľby, ktoré sa budú konať na konci tohto roka, by mali rozdeliť moc, nie do rúk jedného panovníka, ale na základe dohody medzi viacero „politických“ elít.
 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies