V kongrese navrhli obmedziť právomoci Trumpa pri rozhodnutí o útokoch v zahraničí

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 18:27 • 2 min
V kongrese navrhli obmedziť právomoci Trumpa pri rozhodnutí o útokoch v zahraničí

WASHINGTON - Návrh zákona je zameraný na posilnenie úlohy zákonodarcov v otázkach vedení vojny v zahraničí. Informuje Life.ru.

slovakia

left justify in out

Poslanci z republikánskej a demokratickej strany Spojených štátov pripravili návrh zákona, ktorý sa týka možnosti použitia vojenskej sily proti teroristickým skupinám v zahraničí, vyhlásil šéf amerického Senátu pre medzinárodné záležitosti Bob Corker.
     

Podľa slov Corkera, v priebehu mnohých rokov sa vynakladalo "veľké úsilie, na aktualizáciu týchto právomocí".
     

"Hoci ešte stále na tom treba pracovať, som rád, že sme dosiahli dohodu, ktorú výbor zváži," povedal poslanec.
     

Návrh zákona je zameraný na obmedzenie právomoci prezidenta a posilnenie úlohy kongresu pri riešení takýchto otázok. Hlasovanie by sa malo konať 23. apríla.
   

Ak bude návrh zákona prijatý, nahradí zákony z rokov 2001 a 2002, umožnujúce použitie vojenskej sily v zahraničí.

 

Prvý bol prijatý po útokoch 11. septembra, druhý - pred operáciou USA v Iraku. Americkí prezidenti sa občas obrátia na kongres o povolenie používať vojenskú silu, ale často to urobia bez toho.
     

Diskusie o úlohe kongresu a prezidenta vo vedení vojny v zahraničí sa obnovili po útoku USA a ich spojencov na Sýriu 14. apríla. Mnohí senátori boli pobúrení skutočnosťou, že takéto rozhodnutie bolo prijaté bez diskusie so zákonodarcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona