V koncentračnom tábote Mauthausen si pripomenuli jeho oslobodenie

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 14:47 • 2 min
V koncentračnom tábote Mauthausen si pripomenuli jeho oslobodenie

MATHAUSEN - Rakúski politickí lídri a početné delegácie zo zahraničia nechýbali dnes medzí asi 22.000 účastníkmi pietnej slávnosti pri príležitosti oslobodenia nacistického koncentračného tábora Mauthausen americkou armádou pred 70 rokmi.

slovakia

left justify in out

Prítomných bolo aj asi 50 žijúcich pamätníkov, ktorí prežili tamojšie peklo. Informovali o tom tlačové agentúry APA, AP a rakúska verejnoprávna televízia ORF.

 

Na dnešnej spomienkovej slávnosti sa zúčastnili najvyšší rakúski ústavní činitelia - prezident Heinz Fischer, spolkový kancelár Werner Faymann, predsedníčka parlamentu Doris Buresová, ako aj ďalší štátni a vládni činitelia. Nechýbal ani rakúsky eurokomisár Johannes Hahn.

 

Každoročné podujatie malo tento rok osobitý význam, pretože svet si v týchto dňoch pripomína 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny v Európe.

 

V koncentračnom tábore, ktorý leží na území dnešnej spolkovej krajiny Horné Rakúsko, prišli počas vojny o život desiatky tisícok ľudí. Mnohí sa v miestnom kameňolome upracovali na smrť. Ďalších nacisti zastrelili alebo poslali do plynových komôr, iní zomreli na následky lekárskych pokusov.

 

Mauthausen, v ktorom spoločne s jeho viacerými vedľajšími tábormi internovali nacisti celkove okolo 200.000 ľudí, oslobodili 5. mája 1945 príslušníci amerických ozbrojených síl. Tamojší väzni boli poslednými, ktorých spojeneckí vojaci oslobodili. Asi polovica z uvedeného počtu internovaných sa však oslobodenia nedožila.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies