V komunálnych voľbách môžu voliči svoj hlas odovzdať iba do 20.00 h

NETKY.SK • 22 November 2010, 08:13 • 2 min
V komunálnych voľbách môžu voliči svoj hlas odovzdať iba do 20.00 h

V komunálnych voľbách môžu voliči svoj hlas odovzdať iba do 20.00 h

slovakia

left justify in out

Voliči budú môcť v nadchádzajúcich komunálnych voľbách odovzdať svoj hlas jednému z kandidátov na primátora či starostu iba do 20.00 h. Podľa platnej legislatívy sa totiž komunálne voľby končia o dve hodiny skôr ako parlamentné či prezidentské voľby.
Brány volebných miestností sa otvoria v rovnakom čase, a to o 07.00 h. "Ak to miestne potreby vyžadujú, môže obec určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu," povedala pre TASR riaditeľka sekcie legislatívy Združenie miest a obcí Slovenska Daniela Franzenová. Ústredná volebná komisia zatiaľ nemá informáciu, že by sa v niektorej z obcí malo začať voliť už od 06.00 h.
Obce mali najneskôr do 2. novembra zaslať každému voličovi zapísanému v zozname voličov oznámenie, v ktorom sa uvádza čas konania volieb, volebný okrsok a miesto, kde môže volič voliť. V oznámení tiež upozorňujú na povinnosť preukázať sa pred hlasovaním preukazom totožnosti a uvedie stručný spôsob úpravy hlasovacieho lístka.
Vo volebných miestnostiach sú na úpravu hlasovacích lístkov určené osobitné priestory oddelené tak, aby bola zaručená tajnosť hlasovania. Počet týchto priestorov určí obec s prihliadnutím na počet voličov vo volebnom okrsku. V priestoroch nesmie byť nikto prítomný súčasne s voličom, a to ani člen okrskovej volebnej komisie. Výnimkou sú iba prípady, keď volič nemôže čítať alebo písať, alebo má nejakú telesnú vadu.
"Právo voliť do orgánov samosprávy obcí majú obyvatelia SR, ktorí majú v obci, v mestskej časti hlavného mesta Bratislavy alebo v mestskej časti mesta Košice trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov veku," ozrejmila Franzenová. Obce boli povinné do 23. októbra uverejniť zoznam zaregistrovaných kandidátov spôsobom v mieste obvyklým. Spravidla sa zoznamy uverejňujú na úradnej tabuly, web stránke, prípadne sú súčasťou obecných novín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies