V komunálnych voľbách majú právo hlasovať aj cudzinci

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:26 • 2 min
V komunálnych voľbách majú právo hlasovať aj cudzinci

V komunálnych voľbách majú právo hlasovať aj cudzinci

slovakia

left justify in out

img

V blížiacich sa komunálnych voľbách môžu voliť aj cudzinci. Musia však mať trvalý pobyt na Slovensku a v čase konania hlasovania musia byť doma. Rovnako ako každý iný občan SR, ktorý chce vo voľbách odovzdať svoj hlas.
Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová to odôvodnila tým, že občania v komunálnych voľbách si vyberajú svojich zástupcov do samosprávy. "Volíme si zástupcov v obci, v ktorej máme trvalý pobyt. Teda nie je možné voliť v inej obci, a preto je potrebné, aby sme v deň konania volieb boli doma. Zákon totiž nepozná inštitút voličského preukazu, ktorý by umožňoval voliť inde ako v mieste trvalého bydliska," vysvetlila.
Právo voliť do orgánov samosprávy obcí majú obyvatelia SR, ktorí majú v obci, v mestskej časti hlavného mesta Bratislavy alebo v mestskej časti mesta Košice trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov veku. Volič hlasuje osobne. Zastúpenie je neprípustné.
Komunálne voľby sa konajú v určený deň v čase od 7.00 h do 20.00 h. Ak to miestne potreby vyžadujú, môže obec určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu. Nadchádzajúce hlasovanie sa uskutoční v sobotu 27. novembra.
Starostov alebo primátorov a tiež poslancov mestských zastupiteľstiev si budú voliť obyvatelia takmer 3000 miest a obcí. Škultétyová pripomenula, že za poslanca alebo starostu a primátora budú zvolení tí z kandidátov, ktorí získajú najväčší počet hlasov.
S kandidátmi na primátorov či starostov a tiež na poslancov mestských zastupiteľstiev sa môžu voliči oboznámiť aj prostredníctvom zoznamov zaregistrovaných kandidátov. Tie mali obce zverejniť spôsobom v mieste obvyklým do 23. októbra. "Spravidla sa zoznamy uverejňujú na úradnej tabuli, web stránke, prípadne sú súčasťou obecných novín," priblížil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona