V komande, ktoré zavraždilo Kassiga, bol zrejme Brit aj Francúz

NETKY.SK • 17 November 2014, 12:34 • 2 min
V komande, ktoré zavraždilo Kassiga, bol zrejme Brit aj Francúz

LONDÝN - Britský denník Daily Mail dnes napísal, že medzi členmi džihádistického komanda, ktoré brutálne zavraždilo niekoľko sýrskych vojakov a amerického rukojemníka Petra Kassiga, bol zrejme aj jeden Brit, 20-ročný študent medicíny. Pripustil to jeho otec Ahmed Muthana, žijúci vo waleskom Cardiffe.

slovakia

left justify in out

Muthana v rozhovore pre Daily Mail pripustil, že medzi 16 členmi komanda mohol byť aj jeho 20-ročný syn Nasser. "Nie som si celkom istý, ale vyzeral ako môj syn," vyhlásil otec. 
      

Dodal, že jeho syn sa teraz "za zabíjanie ľudí musí báť Alaha". "Môže čakať, že sa postaví tvárou v tvár Alahovi, keď zabíja ľudské bytosti," pýtal sa otec.
     

 Peter Kassig, veterán vojny v Iraku, ktorý v Sýrii pôsobil ako humanitárny pracovník a zdravotník, je v poradí už piatym západným rukojemníkom zavraždeným príslušníkmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Oznámenie o Kassigovej smrti bolo súčasťou v nedeľu zverejneného 15-minútového videozáznamu, v ktorom IS ukázal aj podrezanie najmenej 14 mužov - údajne pilotov a dôstojníkov lojálnych so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.
      

IS predtým zverejnil videozáznamy vraždy dvoch Američanov a dvoch Britov, v ktorých sa objavuje zamaskovaný, v čiernom odetý militant oháňajúci sa nožom a rozprávajúci s anglickým prízvukom. Médiá mu dali prezývku Džihádista John. 
      

Vo videozázname, ktorý sa na internete objavil uplynulú nedeľu, väčšina členov džihádistického komanda nemá zahalenú tvár a mladým mužom, ktorý stojí vedľa Džihádistu Johna, by mohol byť spomínaný  Nasser Muthana.
     

Svojho občana v komande identifikovalo aj Francúzsko. Minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes v Paríži uviedol, že "z analýzy francúzskej tajnej služby s veľmi vysokou pravdepodobnosťou vyplýva, že na vykonaní tohto zavrhnutiahodného činu sa priamo podieľal" aj občan Francúzska. Ide o Maxima Haucharda, ktorý pochádza z departementu Eure, a podľa Cazeneuva bol jedným z mužov, ktorí hnali väzňov na popravisko.
      

K jednotkám Islamského štátu v Sýrii a Iraku sa pripojili stovky dobrovoľníkov zo západnej Európy. Francúzska i britská vláda pred časom deklarovali, že každý z ich občanov, ktorý sa zúčastňuje na popravách, bude čeliť dôsledkom svojho konania.        
      

Agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske orgány informovala, že francúzske súdy začali vlani viesť proti Hauchardovi predbežné vyšetrovanie kvôli podozreniu zo sprisahania a prípravy teroristických činov. Takto súdy konajú v prípadoch ľudí, ktorí bojovali v zahraničí po boku islamistov.
      

Hauchard bol podľa francúzskych médií vo svojom rodisku známy ako "priateľský, nekonfliktný a bezúhonný človek". V lete tohto roku v rozhovore pre spoločnosť BFMTV vysvetlil, že k bojovníkom Islamského štátu sa pridal, aby sa stal mučeníkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona