V Kolumbii zmizli dvaja ďalší novinári

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 08:00 • 2 min
V Kolumbii zmizli dvaja ďalší novinári

BOGOTA - Dvaja novinári zmizli v kolumbijskom regióne, kde prebieha masívne pátranie po prominentnej španielskej novinárke Salud Hernándezovej. Informoval o tom v utorok kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

slovakia

left justify in out

Novinári kolumbijskej stanice RCN boli súčasťou skupiny novinárov, ktorá sa vybrala do severovýchodného regiónu Catatumbo v provincii Norte de Santander pri hraniciach s Venezuelou, aby pokrývali pátranie po Hernándezovej.

 

Úrady uviedli, že skupinu v pondelok na krátky čas zadržali neznámi ozbrojenci. Novinári z miestneho média Caracol a španielskej tlačovej agentúry EFE sa bezpečne vrátili do mesta El Tarra. O svojich dvoch kolegoch z RCN však nemajú žiadne informácie.

 

Úrady zatiaľ nepotvrdili, či sa Hernándezová stala obeťou únosu. Zmizla cez víkend v regióne Catatumbo, v ktorom

operujú ľavicoví povstalci a priekupníci drog.

 

Hernándezová, ktorá má aj kolumbijské občianstvo, je dlhoročnou korešpondentkou španielskeho denníka El Mundo a píše aj pre kolumbijský denník El Tiempo. Naposledy komunikovala so svojimi nadriadenými v piatok.

 

Podľa riaditeľa denníka El Tiempo Roberta Pomba Hernándezová oznámila, že navštívila mesto El Tarra, aby zaznamenala protesty v súvislosti so zmiznutím dvoch miestnych robotníkov. Svedkovia tvrdili, že ju naposledy videli v sobotu v prítomnosti neznámeho muža.

 

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vyslal do regiónu elitnú jednotku, ktorá sa zameriava na únoscov.

V oblasti pôsobia dve hlavné povstalecké skupiny - Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) a Národná oslobodzovacia armáda (ELN), ale aj zvyšky Ľudovej oslobodzovacej armády (EPL).

 

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo v pondelok povedal, že hoci únos nebol zatiaľ potvrdený, "všetko naznačuje tomu", že za zmiznutím novinárky je ELN, ktorá má viac decentralizovanú veliteľskú štruktúru než oveľa väčšie FARC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies