V Kolíne sa rozlúčili s obeťami havárie lietadla Germanwings

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 17:15 • 2 min
V Kolíne sa rozlúčili s obeťami havárie lietadla Germanwings

KOLÍN - V kolínskej katedrále sa v piatok rozlúčili s obeťami marcovej havárie lietadla Germanwings vo francúzskych Alpách.

slovakia

left justify in out

Medzi asi 1 500 zhromaždenými boli aj nemecký prezident Joachim Gauck, kancelárka Angela Merkelová, španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz ako aj príbuzní obetí. Nechýbali ani ministri dopravy Francúzska a Španielska a šéf Lufthansy Carsten Spohr. Bohoslužba sa začala presne na poludnie, pričom na oltári horela za každú zo 150 obetí jedna sviečka. Prezident Gauck popísal udalosť ako "nepredstaviteľnú hrôzu, s ktorou sa Nemecko ešte stále vyrovnáva". Vyšetrovatelia zistili, že lietadlo s najväčšou pravdepodobnosťou zámerne nasmeroval k zemi druhý pilot Andreas Lubitz a nezmyselnosť takéhoto činu podľa Gaucka vyvolala o to väčší šok z tejto tragédie. Vyzval však na súcit s Lubitzovými príbuznými, ktorí taktiež prišli o milovaného človeka. Miernu kontroverziu vyvolal fakt, že sviečku zapálili aj za Lubitza, kolínsky arcibiskup, kardinál Rainer Maria Woelki však odpovedal, že "nie je na nás, aby sme ho súdili".


Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings 24. marca narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú najmä Nemci a Španieli. Francúzska prokuratúra na základe záznamov z takzvaných čiernych skriniek vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona