V Kolíne objavili obrovskú knižnicu spred 2 000 rokov

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 18:12 • 2 min
V Kolíne objavili obrovskú knižnicu spred 2 000 rokov

BRATISLAVA - V centre nemeckého Kolína nad Rýnom objavili archeológovia obrovskú knižnicu z čias Rímskej ríše.

slovakia

left justify in out

Pozostatky budovy, ktorá bola postavená v polovici druhého storočia nášho letopočtu, objavili pri rekonštrukcii kostola v centre tohto nemeckého mesta už v minulom roku, doteraz však nevedeli, na čo slúžila. Ako v utorok oznámil člen tímu archeológov Dirk Schmitz, kľúčom k vyriešeniu hádanky sa stal nález početných výklenkov v stenách, ktoré mali rozmery približne 80 krát 50 centimetrov.

Pre sochy či iné artefakty by boli tieto výklenky príliš malé, dokonale sa však podľa Schmitza hodili na uskladnenie nádob so zvitkami. Tých bolo v knižnici podľa archeológov možno až 20 000.

Kolín nad Rýnom je jedným z najstarších nemeckých miest, založili ho Rimania v roku 50 nášho letopočtu pod menom Colonia. "Knižnica vznikla v polovici druhého storočia a je najstaršou knižnicou prinajmenšom v celom Nemecku, ak nie na celom území severozápadných rímskych provincií," vysvetľuje Schmitz. "A možno existuje veľa rímskych miest, ktoré majú knižnice, ale neboli objavené," dodáva nemecký archeológ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies