Podľa internej správy polícia nezvládla situáciu v Kolíne: Zadržali najmenej 18 utečencov

NETKY.SK • 8 Január 2016, 17:22 • 2 min
Podľa internej správy polícia nezvládla situáciu v Kolíne: Zadržali najmenej 18 utečencov

BERLÍN - Nemecké ministerstvo vnútra potvrdilo dnes informácie, že medzi aktérmi násilností počas osláv príchodu nového roka v Kolíne nad Rýnom boli žiadatelia o azyl.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia hovorcu Tobiasa Plateho, ktoré cituje agentúra Reuters, polícia už pozná mená 31 osôb spojených s hromadným prepadávaním v kolínskych uliciach, kde boli obeťami prevažne ženy. Medzi týmito identifikovanými osobami je 18 žiadateľov o azyl v Nemecku.

 

Hovorca tiež informoval, že z 32 zdokumentovaných trestných činov zo silvestrovskej noci ide v prevažnej väčšine o krádeže a ublíženie na tele. Sexuálne útoky sú predmetom troch z týchto prípadov, s ktorými však nie je spojený ani jeden z doteraz identifikovaných násilníkov.

 

Medzi 31 podozrivými, ktorých polícia vypočúvala, sú podľa Plateho deviati Alžírčania, ôsmi Maročania, piati Iránci a štyria Sýrčania. Zvyšok tvoria dvaja nemeckí občania, Iračan, Srb a občan Spojených štátov.

 

V súvislosti s násilnosťami v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách sa dnes tamojšie vládne strany zaviazali radikálne zakročiť proti migrantom, ktorí spáchajú trestný čin.

 

 

Polícia stratila kontrolu nad situáciou

 

Podľa týždenníka Der Spiegel uvádza interná policajná správa, že policajti stratili nad situáciou v Kolíne nad Rýnom kontrolu.

 

V správe sa píše, že „ženy, so sprievodom alebo bez, bežali uličkou v dave medzi opitými mužmi.“ Mužov pred a na stanici vôbec nezaujímalo, že sa tam nachádzajú policajti. V správe sa ďalej píše, že polícia našla veľa vystrašených ľudí, najmä žien, ktoré im povedali o útokoch mužov na ženy. Za útočníkov označili prisťahovalcov.

 

Podľa správy „bezpečnostné sily neboli schopné zvládnuť všetky incidenty, pretože sa ich dialo príliš veľa v rovnakom čase.“ Policajti sa ani nemohli k všetkým obetiam dostať. Útočníci dokonca zastrašovali svedkov.

 

V správe sa píše aj o jednom výtržníkovi, ktorý roztrhal povolenie na pobyt a policajtom oznámil, že mu nič nemôžu a zajtra si zoženie ďalšie povolenie. Jeden z nich kričal na policajtov: „Nechytajte sa ma, pani Merkelová ma pozvala!“ 

 

Okradnutie, ohrozovanie alebo sexuálne obťažovanie skupinami prevažne opitých mužov vo veku 18-35 rokov počas novoročných osláv nahlásilo podľa údajov agentúry Reuters 121 žien. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne muži severoafrického alebo arabského výzoru.

 

Prepadávanie mužmi pochádzajúcimi zjavne z cudziny vyvolalo v Nemecku pobúrenie v období, keď je táto krajina vystavená nebývalej imigrácii. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vo štvrtok varoval žiadateľov o azyl, že v prípade spáchania násilných trestných činov môžu očakávať vyhostenie.

 

Veliteľa polície v Kolíne nad Rýnom odvolali po útokoch zo Silvestra

 

Veliteľa polície v nemeckom meste Kolín nad Rýnom odvolali dnes z funkcie po tom, ako sa stal terčom kritiky v súvislosti s násilnosťami v meste počas silvestrovských osláv. S odvolaním sa na zdroje z krajinskej vlády Severného Porýnia-Vestfálska o tom informovali agentúry DPA a Reuters.


Policajného prezidenta v Kolíne nad Rýnom Wolfganga Albersa (60) podľa týchto zdrojov oboznámil krajinský minister vnútra Ralf Jäger s uvedeným rozhodnutím dnes na poludnie. Oficiálne oznámenie sa očakáva ešte v priebehu dneška.

 


Výzvy na odstúpenie Albersa v uplynulých dňoch silneli. Šéfovi polície vo štvrtom najväčšom meste Nemecka vyčítajú okrem iného to, že po silvestrovských násilnostiach včas neinformoval verejnosť a že zadržiaval informácie napríklad o pôvode podozrivých.


Okradnutie, ohrozovanie alebo sexuálne obťažovanie skupinami prevažne opitých mužov vo veku 18-35 rokov počas novoročných osláv v Kolíne nad Rýnom nahlásilo podľa údajov agentúry Reuters 121 žien. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne muži severoafrického alebo arabského výzoru.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona