V Košiciach spustili prvú nabíjaciu stanicu pre elektromobily

NETKY.SK • 30 November 2010, 12:41 • 2 min
V Košiciach spustili prvú nabíjaciu stanicu pre elektromobily

V Košiciach spustili prvú nabíjaciu stanicu pre elektromobily

slovakia

left justify in out

img

Prvú verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily na Slovensku uviedla dnes do prevádzky Východoslovenská energetika (VSE), a. s., za prítomnosti ministra hospodárstva SR Juraja Miškova.
Nabíjacia stanica sa nachádza na Mlynskej ulici 37 v Košiciach. Ako podporu rozvoja elektromobility ponúka VSE všetkým zákazníkom využívajúcim tento druh dopravy možnosť bezplatného nabíjania do polovice roka 2011.
"Elektrický pohon vozidiel je jedným z najdôležitejších trendov súčasnosti. V roku 2015 sa očakáva, že 20 % novo prihlásených áut budú elektromobily. Dnes je veľký deň pre rozvoj automobilizmu, veľký deň pre Košice aj pre Slovensko," povedal minister hospodárstva. Doplnil, že ministerstvo chce byť lídrom v oblasti rozvoja e-mobility a spustí projekt doplnenia vozidlového parku ministerstva o elektromobily od začiatku budúceho roka. "Budeme hľadať možnosti vo vláde, ako tento nastupujúci trend čo najviac podporiť," poznamenal ďalej Miškov.
Elektrický pohon vozidiel je podľa VSE jedným z najzásadnejších trendov, ktoré budú v najbližších rokoch formovať vývoj automobilizmu. Potvrdzuje to aj rozvoj elektromobility vo veľkých mestách viacerých európskych krajín. Pridanou hodnotou tohto trendu je zníženie hlučnosti dopravy, nulové emisie CO2 a ekonomickejšia  prevádzka mestských vozidiel.
"Prevádzkové náklady sú neporovnateľne nižšie oproti tým súčasným. Sto kilometrov stojí 2 eurá. Pritom dojazd na jedno nabitie je 150 kilometrov," uviedol generálny riaditeľ VSE Norbert Schürmann. Doplnil, že podľa štúdií až 70 % Európanov najazdí denne menej ako 40 kilometrov, čo je asi trikrát menej, ako je kapacita elektromobilu na jedno nabitie. "VSE verí v rozvoj elektromobility na Slovensku. Budeme preto na túto tému iniciovať diskusiu vo forme okrúhleho stola s účasťou všetkých zainteresovaných strán," dodal Schürmann. Prisľúbil, že v krátkom čase VSE vybuduje sieť nabíjacích staníc tak, aby sa dalo pohodlne prejsť z Košíc do Bratislavy.
Viaceré automobilky avizovali vstup na trh s elektromobilmi v Európe. Ako potvrdil generálny riaditeľ Peugeot Slovakia Guillame Durcest, táto automobilka plánuje predávať .

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona