V Košiciach otvorili honorárny kozulát Mongolska

NETKY.SK • 21 September 2011, 16:44 • 2 min
V Košiciach otvorili honorárny kozulát Mongolska

V Košiciach otvorili honorárny kozulát Mongolska

slovakia

left justify in out

img

Honorárny konzulát Mongolska otvorili dnes v Košiciach na Vodnej ulici. Viesť ho bude Peter Slávik. Honorárny konzul sa chce orientovať najmä na rozvoj vzájomných vzťahov medzi krajinami, ktoré podľa neho nie sú na takej úrovni, akej by mohli byť.
"Prioritou je obnoviť tie vzťahy, ktoré momentálne stagnujú a sú na nižšej úrovni. Chcem, aby sa Mongolsko dostalo do povedomia ľudí, aby spolupráca vzrástla," povedal Slávik pre TASR. Hlavným cieľom je podľa neho zvýšiť vzájomný obchod a podnikateľské vzťahy, posilniť možnosti spolupráce v oblasti kultúry. 
Najintenzívnejšia spolupráca medzi Slovenskom a Mongolskom bola za čias Československa. Mongolsko v súčasnosti ponúka bohaté prírodné bohatstvo, najmä čierne uhlie a meď, má vysoký počet hospodárskych zvierat a množstvo mlieka.
Jedným z príkladov spolupráce, ktorá už medzi vzdialenými krajinami prebieha, je napr. aktivita košickej zoologickej záhrady. Tá sa ako jedna z mála európskych krajín zapojila do unikátneho projektu - navrátenia živých zvierat do ich prirodzeného prostredia. 
V spolupráci s pražskou ZOO využíva košická ZOO v Kavečanoch na túto aktivitu svoje chovy divého koňa Przevalského, ktorý bol vo voľnej prírode vyhubený koncom 60. rokov minulého storočia a jeho prirodzeným prostredím sú mongolské stepi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona