V Klinike očnej prevencie dnes vyšetrujú poslancov NR SR

NETKY.SK • 22 Jún 2012, 22:16 • 2 min
V Klinike očnej prevencie dnes vyšetrujú poslancov NR SR

V Klinike očnej prevencie dnes vyšetrujú poslancov NR SR - Zaujímavosti Poslanci a zamestnanci Národnej rady Slovenskej republiky majú dnes od rána možnosť nechať sa vyšetriť v mobilnej Klinike očnej prevencie. Tá jazdí už od 18.

slovakia

left justify in out

img

Poslanci a zamestnanci Národnej rady Slovenskej republiky majú dnes od rána možnosť nechať sa vyšetriť v mobilnej Klinike očnej prevencie. Tá jazdí už od 18. mája po celom Slovensku s cieľom včas zachytiť prípady vekom podmienenej degenerácie makuly a diabetického edému makuly. Na oči sa záujemcom a záujemkyniam vždy pozerá skúsený oftalmológ, ktorý ich zároveň informuje o nutnosti strážiť si svoj zrak.

Vekom podmienenú degeneráciu makuly spôsobuje viacero faktorov, pričom niektoré z nich, ako je napríklad zdravá životospráva, môže pacient priamo ovplyvniť. Ide o poškodenie buniek na sietnici oka, najmä na jej najcitlivejšej časti nazývanej žltá škvrna alebo makula. Práve v tejto časti sa sústreďujú prichádzajúce svetelné lúče, takže zníženie citlivosti oka v tomto mieste má za následok postupnú stratu zraku. Dochádza k poškodeniu komunikačného kanála medzi sietnicou a nervovými vláknami, a tak sa do mozgu dostávajú poškodené vzruchy, takže pacient prestáva vidieť. Citlivá epitelová vrstva sa prestáva regenerovať a porucha zraku sa postupne zhoršuje.

Degenerovanú makulu má každý desiaty senior po 65 roku života, po 75 roku sú to už traja z desiatich. V prípade diabetikov sa veková hranica poškodenia makuly, takzvaný diabetický edém makuly, posúva podstatne nižšie, aj pod 50 rokov. Táto porucha videnia znižuje kvalitu života, spôsobuje ťažkosti s orientáciou, rozpoznávaním okolia a vedie k úplnej slepote. V prípade zachytenia ochorenia oftalmológ odporučí pacientovi liečbu, ktorá ho dokáže pred slepotou zachrániť.

Mobilná Klinika očnej prevencie doteraz navštívila 38 miest a obcí. Svoj zrak si v nej do 15. júna nechalo vyšetriť 2940 záujemcov a záujemkýň, z ktorých u 55 sa spomínaná diagnóza potvrdila. Tí teraz musia čím skôr navštíviť svojho očného lekára a podrobiť sa liečbe. Klinika bude po Slovensku putovať až do 27. júna, pričom obyvateľov a obyvateľky v jednotlivých mestách a obciach na jej príchod vždy upozorní miestny rozhlas a lokálne médiá.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies