V KĽDR udelia amnestiu k 70. výročiu konca japonskej okupácie

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 07:20 • 2 min
V KĽDR udelia amnestiu k 70. výročiu konca japonskej okupácie

SOUL - Severná Kórea, na území ktorej sa nachádza viacero zajateckých táborov, udelí amnestiu osobám odsúdeným za trestné činy. Uskutoční sa pri príležitosti 70. výročia konca japonskej koloniálnej nadvlády a nadobudne platnosť 1. augusta, oznámila dnes oficiálna tlačová agentúra KCNA bez uvedenia počtu omilostených ľudí.

slovakia

left justify in out

Amnestia sa bude týkať osôb "odsúdených za zločiny proti štátu a jeho ľudu", uviedla KCNA bez ďalších podrobností. Vláda a príslušné orgány prijali podľa agentúry praktické opatrenia, aby sa prepustení opäť zaradili do normálneho života.

 

Odhady o počte severokórejských väzňov - mužov, žien a detí - sa líšia, ale ľudskoprávne organizácie tvrdia, že ich je okolo 200.000. Títo ľudia sa ocitli za mrežami väčšinou z politických, nie trestnoprávnych dôvodov.

 

Autori komplexnej správa uverejnenej minulý rok komisiou OSN dospeli k záveru, že podmienky v bežných severokórejských väzniciach sú často rovnako drsné ako tie gulagoch. Veľa ľudí je väznených bez súdu alebo riadneho procesu. Bitie a sexuálne zneužívanie väzňov je podľa správy samozrejmosťou.

 

V Severnej Kórei v súčasnosti zadržiavajú štyroch Juhokórejčanov obvinených zo špionáže alebo nelegálneho vstupu na jej územie. Očakáva sa, že amnestia sa žiadneho z nich netýka.

 

Režim v KĽDR pravidelne udeľuje milosť pri významných výročiach. Naposledy sa tak stalo v roku 2012 pri príležitosti 100., resp. 70. výročia narodenia vodcov Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Amnestia bola vyhlásená aj v roku v roku 2005.

 

Okrem konca japonskej koloniálnej nadvlády na Kórejskom polostrove (1910-1945) si KĽDR v tomto roku tiež pripomína 70. výročie založenia vládnucej Strany práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona