V KĽDR sa začal zjazd vládnucej Kórejskej strany práce

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 09:46 • 2 min
V KĽDR sa začal zjazd vládnucej Kórejskej strany práce

PCHJONGJANG - Prvý zjazd vládnucej Kórejskej strany práce od roku 1980 sa začal dnes v severokórejskej metropole Pchjongjang. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátny výbor pre informácie.

slovakia

left justify in out

Viac ako 100 zahraničných novinárov, ktorí ho chceli sledovať, síce autobusmi priviezli pred dom kultúry vyzdobený štátnymi a straníckymi zástavami, kde sa zjazd koná, nevpustili ich však dovnútra. Po viac ako hodinovom čakaní sa novinári vrátili do svojich hotelov.

 

Pchjongjang sa na zjazd dôkladne pripravil. V jeho uliciach sa očakávajú masové zhromaždenia, píše AP. Mnoho ľudí už dnes kládlo kvety na námestí nesúcom meno zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena.

 

Program zjazdu nie je známy. Nevie sa ani to, ako dlho bude trvať - predpokladá sa, že tri až štyri dni.

 

V úvodný deň by mal vystúpiť aj vodca Kim Čong-un, vnuk Kim Ir-sena. Severokórejské štátne médiá nezverejnili jeho príhovor. Podľa agentúry Jonhap sa očakáva, že delegáti oficiálne schvália politiku Kim Čong-una, zameranú na ekonomický rast a zároveň aj na budovanie jadrového arzenálu, na ktoré súčasné vedenie krajiny kladie veľký dôraz.

 

Časť analytikov predpokladá, že Kim na zjazde vystúpi s vyhlásením, že Severná Kórea patrí do "klubu jadrových mocností". Severokórejské vedenie totiž 6. januára oznámilo, že uskutočnilo úspešnú skúšku vodíkovej bomby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies