V KĽDR popravili podpredsedu vlády, nesúhlasil s Kimovou politikou

NETKY.SK • 12 August 2015, 15:29 • 2 min
V KĽDR popravili podpredsedu vlády, nesúhlasil s Kimovou politikou

SOUL - V Severnej Kórei popravili vicepremiéra Čcho Jong-gona po tom, ako prejavil nespokojnosť s politikou lídra krajiny Kim Čong-una, uviedli dnes juhokórejské médiá.

slovakia

left justify in out

O poprave 63-ročného Čcho Jong-gona informoval juhokórejskú agentúru Jonhap nemenovaný zdroj. Politik je ďalším v sérií popravených vysokopostavených činiteľov. Popravy v rámci rozsiahlych politických čistiek spustil Kim Čong-un po svojom nástupe k moci v roku 2011, pripomenula agentúra Reuters.

 

Podľa agentúry Jonhap Čcho Jong-gon prejavil ešte v máji nesúhlas s Kimovou politikou v oblasti lesníctva a údajne podával aj slabý pracovný výkon. Ďalšie detaily ohľadom popravy zatiaľ nie sú známe.

 

Politik sa na verejnosti neobjavil už približne osem mesiacov, uvidlo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie pre agentúru Reuters. Dodalo, že situáciu ďalej pozorne sleduje. Juhokórejská tajná služba správu o poprave komentovať odmietla.

 

Čcho bol do funkcie podpredsedu vlády KĽDR vymenovaný v minulom roku, uviedla nedávno severokórejská štátna agentúra KCNA.

Začiatkom nového tisícročia sa angažoval v rokovaniach medzi kórejskými štátmi, pričom v rokoch 2003-2005 viedol severokórejskú delegáciu v rámci spoločného výboru pre ekonomickú spoluprácu s Južnou Kóreou. Zúčastnil sa aj na slávnostnom otvorení priemyselného parku Kesong, ojedinelého komplexu, ktorý spoločne spravujú vlády v Soule i Pchjongjangu.

 

KĽDR koncom apríla verejne - paľbou z protilietadlovej zbrane - popravila ministra obrany Hjon Jong-čchola, obvineného z vlastizrady po tom, ako zaspal na akcii, na ktorej sa zúčastnil vodca KĽDR Kim Čong-un a navyše si dovolil mu odvrávať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies