Klaus: Európska únia a eurozóna poškodili Grécko, je obeťou

NETKY.SK • 10 September 2015, 13:00 • 2 min
Klaus: Európska únia a eurozóna poškodili Grécko, je obeťou

BRATISLAVA – Grécko nepoškodilo eurozónu, Európska únia a eurozóna naopak poškodili Grécko tým, že súhlasili so zavedením eura v tejto krajine. Vyhlásil to bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus na dnešnom HN Clube organizovanom Hospodárskymi novinami.

slovakia

left justify in out

"Grécko je obeťou usporiadania, ktoré v Európe vzniklo," myslí si Klaus. Nachádza sa podľa jeho slov ako vo "zvieracej kazajke", v ktorej sa nemôže pohybovať a dýchať. Naopak, Nemecko podľa neho v súčasnosti žije v najlepšom z možných svetov. Pred eurom sa totiž Nemecko dostávalo opakovane do nerovnováhy, výrazne mu rástol prebytok a muselo revalvovať svoju menu. Vstup do eurozóny znamenal devalváciu nemeckej meny, čo bolo pre krajinu výhodné. Takže to, čo v súčasnosti platí do fondov na záchranu problémových krajín, je podľa Klausa maličkosť oproti tomu, čo Nemecko zarába.

 

Podľa bývalého českého prezidenta sú dve možnosti riešenia gréckej krízy. Buď opustenie eurozóny zo strany tejto problémovej krajiny, alebo jej dlhodobé financovanie tými, ktorí chcú za akúkoľvek cenu maximalizovať počet krajín v eurozóne a nechcú stratiť žiadneho člena. Módna debata o takzvaných reformách nepredstavuje podľa neho vážnu a realistickú alternatívu.

 

V rámci svojho prejavu na HN Clube sa Klaus venoval aj slovenskej ekonomike. Upozornil na riskantný nerovnomerný rast jednotlivých regiónov Slovenska, tiež na relatívne vysoké ceny voči príjmom nemalej časti obyvateľstva. Zároveň vidí na Slovensku vysokú a regionálne veľmi rozdielnu mieru nezamestnanosti a vysoký počet ľudí, ktorí pracujú v zahraničí. Ako riziko vníma aj monokultúrnosť slovenskej ekonomiky, napríklad v zameraní na automobilový priemysel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies