V Kine Lumiere premietnu v stredu dokument David Bowie je…

NETKY.SK • 17 Január 2017, 07:39 • 2 min
V Kine Lumiere premietnu v stredu dokument David Bowie je…

BRATISLAVA - V bratislavskom Kine Lumiere predstavia v stredu 18. januára dokumentárnu snímku David Bowie je... (2013). Premietnutím filmu si v rámci pravidelného cyklu Music & Film uctia legendárneho anglického speváka a hudobníka Davida Bowieho, ktorý skonal vlani 10. januára vo veku 69 rokov na rakovinu.

slovakia

left justify in out

Snímka David Bowie je... približuje rovnomennú putovnú výstavu a predstavuje detaily muzikantovho života a tvorby. "Názov filmu David Bowie je... sa zhoduje s názvom jedinečnej audiovizuálnej výstavy, ktorá bola inštalovaná s pomocou najmodernejších multimediálnych techník a stala sa najúspešnejšou v histórii múzea Victoria & Albert v Londýne, ktoré ju uviedlo," povedal dramaturg cyklu Music & Film v Kine Lumiere Miro Ulman.


Unikátnu kolekciu venovanú Bowieho životu a dielu tvoria rukopisy textov piesní, 60 originálnych kostýmov, fotografie, filmy, videoklipy, rozhovory, hudobníkove vlastné nástroje či obaly albumov a ich výtvarné návrhy z David Bowie Archive. Expozícia predstavuje celkovo až tristo predmetov a otvorili ju iba dva týždne po vydaní Bowieho albumu Next Day (2013). Doteraz ju navštívilo vyše 1,5 milióna ľudí po celom svete. V súčasnosti ju je možné vidieť v japonskom Tokiu.

 


"Film je fascinujúcou prechádzkou po výstave so špeciálnymi hosťami, vrátane legendárneho japonského módneho návrhára Kansaia Yamamota, ktorý vytvoril kostýmy na turné Ziggy Stardust a Aladdin Sane, či frontmana kapely Pulp Jarvisa Cockera. Diváci sa tak dozvedia príbehy niektorých kľúčových objektov, ktoré dokumentujú Bowieho umeleckú kariéru, od tých najpovolanejších," priblížil Ulman. "Kurátori výstavy Victoria Broackes a Geoffrey Marsh ponúkajú zasa odborný pohľad na najznámejšie hudobné videá a originálne kostýmy, ale i na osobnejšie predmety, akými sú rukopisy textov či denníkové záznamy, odhaľujúce kreativitu a vývoj Bowieho nápadov," dodal.


Snímku nakrúcali počas záverečného galavečera v londýnskom Victoria & Albert Museum. Stojí za ňou anglický režisér Hamish Hamilton, ktorý má na konte tiež ceremoniál udeľovania Oscarov z roku 2010, niekoľko ročníkov MTV Video Music Awards, otvárací ceremoniál londýnskych olympijských hier v roku 2012 či videoklipy interpretov ako The Rolling Stones, Madonna, Rammstein, U2, Spice Girls či Coldplay. Na réžii filmu sa spolupodieľala aj britská producentka Katy Mullan, pre ktorú bol David Bowie je... režisérskym debutom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies