V Kine Lumiére budú Dni slovinského filmu

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 08:13 • 2 min
V Kine Lumiére budú Dni slovinského filmu

BRATISLAVA - Súčasnú filmovú tvorbu Slovinska predstavia Dni slovinského filmu v bratislavskom Kine Lumiére. Prehliadka ponúkne sedem filmov, medzi nimi aj dve slovinské národné nominácie na Oscara.

slovakia

left justify in out

Začne sa vo štvrtok 21. apríla. "Kolekciu tvorí šesť hraných filmov a jeden dokumentárny, žánrovo diváci uvidia drámy, komédie aj lovestory," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

Otváracím filmom je Šiška Deluxe (2015) režiséra Jana Cvitkoviča o trojici kamarátov z detstva, ktorí sa v prehodnocovaní životných postojov rozhodnú otvoriť si spolu pizzeriu. Komédiu s množstvom absurdných vtipov uvedie osobne jeden z trojice hlavných hereckých predstaviteľov Marko Miladinovič a producenti filmu Aleš Pavlin a Andrej Štritof.

 

"Súčasné slovinské filmy, ktoré sa na Slovensku v takejto podobe uvádzajú prvýkrát, predstavujú umelecké ambície slovinských tvorcov, ale aj cestu filmárov k publiku," hovorí Nerina Kocjančič zo Slovinského filmového centra. "Diváci si budú môcť na jednej strane vybrať z ponuky 'veľkých' festivalových filmov, na druhej strane uvidia napríklad aj slovinský kasový trhák Kohútie raňajky, ktorý v roku 2007 v domácich kinách v návštevnosti porazil Spielbergov Jurský park," poznamenala ku komédii Kohútie raňajky (2007) režiséra Marka Naberšnika, ktorá bola slovinskou národnou nomináciou na Oscara v kategórii cudzojazyčný film a jej hlavným motívom je láska hlavného hrdinu k manželke miestneho gangstra v malomeste.

 

Výber zahŕňa aj film Triedny nepriateľ (2013) v réžii Roka Bičeka, ktorý bol tiež národným nominantom na Oscara. V roku 2013 navyše získal hlavnú cenu Grand Prix na 15. MFF Bratislava a nominovaný bol aj na ocenenie Európskeho parlamentu Lux Prize. Dráma zo súčasnosti hovorí o školskom systéme, proti ktorému sa postavia študenti po samovražde spolužiačky.

 

V programe tiež figurujú tituly Pripravený na odchod (2013) režiséra Matevža Luzara o učiteľovi hudby na dôchodku, ktorý získal Cenu divákov a ďalších päť ocenení Vesna na 15. Festivale slovinských filmov, ďalej film o dôležitosti vzťahu otca a syna - Otec (2010) režiséra Vlada Škafara a dokument Alexandrinky (2011), v ktorom režisér Metod Pevec hovorí o ekonomickej migrácii slovinských žien do Egypta po prvej svetovej vojne ako dôsledku chudoby a fašistického režimu. Súčasťou prehliadky je i film Matjaža Klopčiča Pohrebná hostina (1969), príbeh zaľúbencov, do ktorých života zasiahla druhá svetová vojna. Film sa bude premietať v reštaurovanej digitálnej verzii. "Ide o majstrovské dielo slovinskej kinematografie, ktoré bude mať práve v Bratislave prvú zahraničnú projekciu v obnovenej verzii," dodala Nerina Kocjančič.

 

Dni slovinského filmu realizuje veľvyslanectvo Slovinskej republiky na Slovensku ako súčasť osláv 25. výročia samostatnosti Slovinskej republiky. Prehliadka potrvá do nedele 24. apríla. Projekcie sú zdarma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona