V Kine Lumière si projekciou filmu Obrazy starého sveta pripomenú kameramana Alojza Hanúska

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 12:9 • 2 min
V Kine Lumière si projekciou filmu Obrazy starého sveta pripomenú  kameramana Alojza Hanúska

BRATISLAVA- Zajtra sa v bratislavskom Kine Lumière uskutoční spomienkový večer venovaný životu a dielu slovenského kameramana Alojza Hanúska. Za účasti viacerých hostí a slovenských tvorcov sa premietne dokumentárny film Dušana Hanáka Obrazy starého sveta (1972), ktorého kameramanom bol Hanúsek. Projekcia sa začne o 17.30 hod. a je určená aj pre verejnosť.

slovakia

left justify in out

Film Obrazy starého sveta prináša sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Pre nadčasovosť témy, ale aj vďaka obrazovému stvárneniu patrí táto snímka k najčastejšie uvádzaným filmom z archívnych zbierok SFÚ v zahraničí. V Hanúskovej tvorbe zastáva významné miesto.

 

img

 

Alojz Hanúsek vstúpil do slovenského filmu v roku 1957 ako osemnásťročný, keď začal pracovať v Štúdiu dokumentárnych filmov a postupne sa vypracoval na samostatného kameramana. Nasnímal desiatky hraných, dokumentárnych a televíznych filmov, pracoval s mnohými slovenskými režisérmi. Podieľal sa napríklad na hranom filme s dokumentárnymi prvkami Psychodráma (1964) Jozefa Zachara či na dokumentárnom filme z roku 1969 o pohrebe Jana Palacha Tryzna (P. Mihálik, V. Kubenko, D. Trančík). Už ako ostrieľaný tvorca sa rozhodol študovať odbor filmovej a televíznej kamery na pražskej FAMU, ktorú v roku 1972 absolvoval filmom Obrazy starého sveta.

 

img

 

„Lojzo mal v sebe ľudský rozmer, ktorým presahoval svojich kolegov,“ povedal o spolupráci s Hanúskom Dušan Hanák. „Vedel sa porozprávať s nehercom a upokojiť ho. Bol veľmi spoľahlivý a ambiciózny, vždy bol ochotný pomôcť režisérovi a hľadať najlepšie riešenie. Mal vyvinutý zmysel pre humor a zvláštnu citlivosť. Ľudia ho mali radi a zároveň bol v každom štábe autoritou. Bol úžasne praktický a všetko vedel zariadiť.“ Hanúsek s Dušanom Hanákom pracoval aj na snímkach Deň radosti, (1972), Ja milujem, ty miluješ (1980) a Papierové hlavy (1995). Bohatá bola tiež Hanúskova spolupráca s režisérom Dušanom Trančíkom na filmoch Iná láska (1985), Víkend za milión (1987), Mikola a Mikolko (1988), stál aj za kamerou študentských filmov Martina Šulíka Rozhovor (1983), Dvor (1984) či Staccato (1986). Mnohé z týchto filmov získali ocenenia na festivaloch doma i v zahraničí.

 

Na spomienkovom večere v stredu 24. apríla o 17.30 hod. vystúpia s príhovorom režiséri Dušan Hanák a Dušan Trančík, kameraman Ján Ďuriš a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký. Podujatie je určené aj pre verejnosť.

 

 

 

Viac informácií o projekcii nájdete na: https://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-130741



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona