V Kežmarku klesla nezamestnanosť za dva roky o viac ako 37 percent

NETKY.SK • 20 Január 2018, 06:00 • 2 min
V Kežmarku klesla nezamestnanosť za dva roky o viac ako 37 percent

KEŽMAROK - Nezamestnanosť v Kežmarku sa za posledné dva roky podarilo znížiť o viac ako 37 percent. Vyplýva to zo štatistík, ktoré agentúre SITA poskytla Alena Krajčová, riaditeľka Odboru služieb zamestnanosti na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku.

slovakia

left justify in out

„K 31. decembru minulého roka bolo uchádzačov o zamestnanie evidovaných na úrade práce s trvalým pobytom v meste Kežmarok 653, kým k 31. decembru 2015 ich bolo 1 045. Je to pokles o 392,“ uviedla. Mestu podľa jeho primátora Jána Ferenčáka pomohol zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov, ale aj príchod viacerých investorov za posledné roky.

„Našou prioritou bolo vrátiť zamestnanosť naspäť do mesta i okresu a poskytnúť všetky služby a možnosti zamestnania,“ uviedol Ferenčák. K tomu podľa jeho slov prispel aj Akčný plán rozvoja okresu Kežmarok, ktorý vláda prijala vo februári 2016. „Cez zákon o najmenej rozvinutých okresoch získava mesto i samotný okres výhody oproti rozvinutejším okresom, kde je veľký nedostatok pracovnej sily,“ povedal primátor. Malým podnikateľom podľa jeho slov umožňuje zapájať sa a získavať menšie zdroje na pomoc. Výrazný pokles miery nezamestnanosti zaznamenal úrad práce v porovnaní decembra 2016 a decembra 2017 aj v rámci okresu, ide o 5,12 percenta, informovala Krajčová.

Do Kežmarku prišlo za posledné roky aj niekoľko investorov. „V roku 2015 to bola spoločnosť Trevers, v nasledujúcom roku sme otvárali Deltrian. V minulom roku otvárala v priemyselnom parku svoj nový závod spoločnosť Hengstler, rozšírila tak počet zamestnaných,“ vymenoval primátor. Posledná menovaná spoločnosť v meste pôsobila dlhšie, jej pôvodne priestory však kapacitne nepostačovali plánovanému väčšiemu objemu výroby. Investorovi sa v regióne za posledný rok podarilo vytvoriť ďalších 72 nových pracovných miest. „Pracujeme na niekoľkých investičných zámeroch pre mesto, jeden je veľkého rozmeru,“ naznačil primátor.

 

Ak sa podarí zrealizovať viaceré zámery, nezamestnanosť podľa jeho slov už nebude pre mesto najproblematickejšou otázkou, samospráva sa bude musieť skôr sústreďovať na iné témy, ako je bývanie, rozvoj infraštruktúry, či kultúra. „V priemysle je aktuálne lídrom na severe Spiša mesto Poprad, verím, že Kežmarok sa stane druhým takýmto centrom,“ uzavrel Ferenčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies