V Keni podpaľovali kresťanské kostoly počas Vianoc!

NETKY.SK • 27 December 2013, 06:29 • 2 min
V Keni podpaľovali kresťanské kostoly počas Vianoc!

MOMBASA - Kenská polícia informovala, že dva kresťanské kostoly v prístavnom meste Mombasa boli počas Vianoc terčom podpaľačských útokov mladých moslimov.

slovakia

left justify in out

K útokom došlo 25. decembra v ranných hodinách, keď do chrámov prichádzali veriaci na slávnostné bohoslužby.

Polícia zatiaľ nikoho nezadržala, ale predpokladá, že za útokmi môžu byť moslimskí ozbrojenci alebo priaznivci separatistického hnutia Mombaská republikánska rada (MRC), ktorá sa snaží dosiahnuť odtrhnutie pobrežného regiónu od zvyšku Kene - na bráne jedného z chrámov totiž vyšetrovatelia objavili nápis: "Pobrežie nie je Keňa", čo je slogan typický pre MRC. 

Agentúra Reuters pripomína, že mnohí kenskí moslimovia sa cítia byť na okraji záujmu kresťanskej vlády, preto boli kedysi bezproblémové vzťahy medzi moslimskou a kresťanskou komunitou v Keni v posledných rokoch poznamenané viacerými incidentmi.

Polícia predpokladá, že ak útok spáchali moslimskí radikáli, môže ísť o skupiny napojené na radikálnych kazateľov, ktorí sa hlásia k somálskej militantnej organizácií aš-Šabáb, zodpovednej aj za septembrový útok na nákupné centrum v kenskom Nairobi, kde pri niekoľkodňovom obliehaní a oslobodzovaní prišlo o život najmenej 67 ľudí.  

Moslimský duchovný šejk Juma Ngao pripustil, že podpaľačské útoky môžu byť súčasťou pokusov radikálov o vyprovokovanie náboženských nepokojov v Keni. "Chcú, aby kresťania začali bojovať s moslimami tak, aby sa (milície) aš-Šabáb dostali do Kene. Som rád, že kresťania sú múdrejší," uviedol Ngao.   

Kresťania na pobreží majú podozrenie, že radikálni moslimovia v novembri zavraždili dvoch kresťanských kazateľov. V decembri zasa prišli v prestrelke o život dvaja moslimskí duchovní. Zodpovednosť za ich smrť moslimovia pripisujú polícii, tá obvinenia odmietla. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona