V Keni pochovávajú obete útoku, verejnosť je pobúrená nejasnosťami

NETKY.SK • 26 September 2013, 18:53 • 2 min
V Keni pochovávajú obete útoku, verejnosť je pobúrená nejasnosťami

NAIROBI - Pozostalí obetí takmer štvordňovej rukojemníckej drámy v kenskom hlavnom meste Nairobi sa vo štvrtok poslednýkrát rozlúčili so svojimi príbuznými. Celkovo sa konali pohreby 67 usmrtených osôb, ktorých telá našli po skončení akcie na oslobodenie stoviek zadržiavaných ľudí v nákupnom centre Westgate.

slovakia

left justify in out

Verejnosť je však frustrovaná z faktu, že osudy desiatok nezvestných ľudí sú stále neznáme. Nejasným je aj dôvod zrútenia približne tretiny časti budovy, v ktorej dymiacich sutinách stále hľadajú ďalšie telá. Pri vyšetrovaní pomáhajú odborníci z Británie, USA, Izraela, Nemecka a medzinárodnej policajnej organizácie Interpol.

K útoku sa prihlásila somálska militantná skupina aš-Šabáb. Armáda zabila piatich jej ozbrojencov a zadržala 11 vrátane jednej Britky, vdovy po jednom z páchateľov samovražedných bombových útokov v Londýne z roku 2005. Podľa islamistickej skupiny spriaznenej s al-Kájdou bol víkendový útok pomstou za intervenciu Kene v Somálsku, kde bojuje proti medzinárodne uznávanej vláde

Aš-Šabáb v stredu oznámila úmrtie takmer 140 ľudí, ktorých držali ako rukojemníkov. Kenské ozbrojené zložky zároveň obvinila z použitia "projektilov obsahujúcich chemické činidlá", čo považuje za prejav "totálnej zbabelosti". Aš-Šabáb ďalej poukazuje na zrútenie časti komplexu, za ktorým podľa skupiny stojí kenská vláda snažiaca sa "pochovať dôkazy a všetkých rukojemníkov pod sutinami". Uvedený počet obetí, ktorý výrazne prevyšuje oficiálne čísla, nie je možné overiť. Kenské zdroje pôvodne hovorili o najmenej 69 mŕtvych a desiatkach nezvestných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies