V kazašskej Astane sa schádzajú účastníci rokovaní o urovnaní situácie v Sýrii

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 16:20 • 2 min
V kazašskej Astane sa schádzajú účastníci rokovaní o urovnaní situácie v Sýrii

ASTANA - Na rokovania o urovnaní ozbrojeného konfliktu v Sýrii dnes do kazašskej Astany pricestoval osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan De Mistura. Informoval o tom hovorca kazašského ministerstva zahraničných vecí. V Astane sú už aj členovia americkej, jordánskej, ruskej a tureckej delegácie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zástupcovia sýrskej ozbrojenej opozície dnes oznámili, že sa nebudú zapájať do mierových rokovaní . Žiadali pritom, aby sýrska vláda dodržiavala decembrovú dohodu o prímerí a v súlade s ňou prestala s útokmi a prepustila zajatcov.
 

Sýrska opozícia dnes zároveň zverejnila dokument, ktorým vyzvala na vytvorenie bezpečných zón monitorovaných zahraničnými pozorovateľmi. Podobný návrh zverejnilo aj Rusko.

Ahmad Ramadán zo zastrešujúceho politického orgánu exilovej opozície s názvom Sýrska národná koalícia však uviedol, že ruský dokument je podľa povstaleckých bojovníkov sporný a v súčasnej podobe ho nemôžu akceptovať. Ďalej povedal, že opozícia bude požadovať odpovede na viacero bodov tohto dokumentu vrátane toho, prečo boli na prímerie vybraté len určité oblasti.

Opozičná delegácia podľa Ramadána zostane v kazašskej metropole aj po stiahnutí sa z mierových rokovaní, aby prediskutovala porušovanie platného prímeria aj otázne body zmieneného návrhu.

 

Ako uviedla agentúra TASS, v poradí štvrté kolo rokovaní o urovnaní situácie v Sýrii sa bude v Astane konať dnes a vo štvrtok. Svoju účasť na nich potvrdili krajiny garantujúce dodržiavanie dohody o zastavení paľby v Sýrii: Irán, Rusko a Turecko. Zúčastnia sa na nich aj predstavitelia OSN, Jordánska a USA, ako i zástupcovia sýrskej vlády a ozbrojenej sýrskej opozície.

 

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov minulý týždeň vyslovil predpoklad, že nové kolo rokovaní o urovnaní situácie v Sýrii by sa v Ženeve mohlo konať po 20. máji. Dodal tiež, že stanovenie presného termínu ženevskej schôdzky podľa Moskvy závisí od výsledku štvrtého rokovaní v Astane.

 

Bogdanov naznačil, že De Mistura po astanskej schôdzke bude chcieť zavítať do viacerých štátov a nevylúčil ani cestu do Moskvy. De Mistura podľa neho má predstavu, aké kroky treba podniknúť po rokovaniach v Astane a chce ich realizovať do začiatku pôstneho mesiaca ramadán.

 

Pôstny mesiac moslimov tento rok trvá od 27. mája do 25. júna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies