AKTUALIZÁCIA: Pre podozrenie z vlastizrady zatkli v Kazachstane bývalého šéfa kontrarozviedky Karima Masimova

NETKY.SK • 8 Január 2022, 08:57 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Pre podozrenie z vlastizrady zatkli v Kazachstane bývalého šéfa kontrarozviedky Karima Masimova

Viac ako 100 účastníkov teroristických útokov zadržala kazašská polícia v rámci špeciálnej operácie v meste Alma-Ata. Informovala o tom v piatok televízna stanica Chabar-24 s odvolaním sa na miestnu políciu. Masimov, ktorého zatkli, bol blízky spolupracovník prvého prezidenta nezávislého Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva. V rokoch 2007–2012 a 2014–2016 aj predsedom kazašskej vlády.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 8. 1. 14:00

 

Masimov bol v rokoch 2007–2012 a 2014–2016 aj predsedom kazašskej vlády. Funkcie šéfa domácich tajných služieb bol zbavený počas turbulentných udalostí, keď do vládnych budov v kazašskom najväčšom meste Alma-Ata vtrhli tento týždeň demonštranti protestujúci proti režimu.

 

Pôvodná správa

 

Podľa almaatského oddelenia štátnej polície muži zákona zadržali vyše 100 "účastníkov teroristických akcií a zaisťujú zbrane v rôznych častiach mesta".

 

img

 

Napätie sa vyhrotilo 2. januára, keď sa v baníckom meste Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu odvolali vládu. V krajine platí výnimočný stav. Počas špeciálnych operácií bezpečnostných síl zadržali približne 3 000 ľudí, 26 osôb označovaných úradmi za zločincov „zlikvidovali“ a ďalších 18 zranili.

 

img

 

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev požiadal o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktorá už nasadila v Kazachstane svoje mierové sily.

 

Podľa kazašských úradov bol v piatok ráno obnovený zákon a poriadok vo všetkých regiónoch krajiny. Situácia v meste Alma-Ata je však stále veľmi napätá.

 

Protesty boli namierené proti vysokým cenám pohonných látok – konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG). V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

 

Prečítajte si: Viaceré krajiny posielajú vojakov do Kazachstanu. Situácia je vážna

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies