V Kazachstane vznikne celosvetovo prvá banka nízko obohateného uránu

NETKY.SK • 27 August 2015, 08:50 • 2 min
V Kazachstane vznikne celosvetovo prvá banka nízko obohateného uránu

ASTANA - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) podpísala dnes s Kazachstanom dohodu o výstavbe prvej banky nízko obohateného uránu na svete, ktorá má vzniknúť v tejto stredoázijskej postsovietskej republike.

slovakia

left justify in out

Zámerom daného kroku je zabezpečiť zásoby paliva pre atómové elektrárne a podporiť boj proti šíreniu jadrových zbraní, informovala agentúra Reuters.

 

Banka, ktorá bude zhromažďovať a uchovávať materiál určený na výrobu paliva pre atómové elektrárne, vznikne v meste Öskemen (rusky Usť-Kamenogorsk) na severovýchode Kazachstanu. Bude spravovaná na základe kazašských zákonov, prevádzkovať a riadiť ju však bude v plnej miere MAAE. Zariadenie by malo byť plne prevádzkyschopné v roku 2017.

 

Banka má poskytnúť členským štátom MAAE stabilné a predvídateľné dodávky paliva pre atómové elektrárne, a to aj v prípade, ak iné zásobovacie mechanizmy zlyhajú.

 

"Ide zároveň o významný krok pre podporu boja proti šíreniu jadrových zbraní," uviedlo ešte pred podpísaním dohody vo vyhlásení kazašské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Dohodu o vzniku banky podpísali generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano a šéf kazašskej diplomacie Erlan Idrisov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona